Ще използва ли Путин ядрено оръжие? Анализ на български дипломатки

Американските служби се държат по “безпрецедентен начин” в тази война

Ще използва ли Путин ядрено оръжие? Анализ на български дипломатки | StandartNews.com

Ако Владимир Путин употреби ядрено оръжие, неговата цел ще е да унищожи Украйна, смята бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

“Още през месец април шефът на ЦРУ предупреди за възможна употреба на тактическо ядрено оръжие от страна  на Путин. За да го изговори публично, си представете колко разузнавателни данни са натрупани и колко тревога е събрана, за да се направи нещо доста необичайно”, каза Поптодорова пред НоваНюз.

Според нея американските служби се държат по “безпрецедентен начин” в тази война. “Никога досега толкова защитена информация не е била споделяна, но сега се направи, за да може да бъде запазена Украйна”, поясни бившият посланик и изрази притеснение, че Путин има готовност да използва ядрено оръжие. “Не можем да бъдем сигурни, че Путин ще иска да използва такова оръжие, целейки да унищожи Украйна. Изначалната мотивация, която водят Путин и голяма част от руснаците, опира да унищожаване на Украйна като идентичност и нация", каза Поптодорова.

Тя допуска и такава употреба, която може да бъде ограничена, но ще предизвика обратна реакция от Алианса. Експосланичката припомни за предупреждението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви категорично, че ще има негативна реакция от страна на Алианса при евентуална употреба на ядрено оръжие.

„Заплахата от използване на ядрено оръжие беше ежедневие по времето на Студената война. Ако Путин си позволи това, ситуацията ще стане катастрофална”, предупреди и Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи.

Нейнски коментира, че стотици хиляди руснаци се опитват да напуснат Русия в момента. „Украинската армия е силно мотивирана. Много е трудно да бъдат прикрити имперските амбиции на Русия. Путин е в международна изолация и има вътрешни проблеми, които се опитва да тушира с референдуми. Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат. Европа обаче ще остане единна в осъждането на руската агресия. Путин се опитва да създаде прецедент- да завзема територии със сила. Последиците от това могат да засегнат стабилността и сигурността в целия свят. Трудно се печели война срещу целия свят. И Путин много добре го знае”.

Според Нейнски Европа ще запази своето единство, защото отстъпи ли, това ще е краят на евроатлантическата общност. „Не бива да подценяваме това, което може да се случи през зимата - Русия да плаща за протести и бунтове. Реакцията на България не беше нито навременна, нито бърза. Беше измъчена. Правителството трябва да бъде много категорично, партиите трябва да имат ясни позиции по отношение на войната”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай