Ще даде ли Гърция свои ракети на Украйна?

Засега искането е неофициално

Ще даде ли Гърция свои ракети на Украйна? | StandartNews.com

Гърция няма да изпрати на Украйна намиращите се на остров Крит руски зенитно-ракетни системи. Срещу участие във войната застанаха всички опозиционни партии, предава БНР.

Гърция не планира да изпрати ракетни системи от съветски тип на Киев, съобщават гръцките медии, като се позовават на източници от Министерството на отбраната.Засега искането е неофициално от украинска страна.

Най-голямата опозиционна партия "Сириза" заяви в парламента, че правителството на Мицотакис обсъжда подобен ход. Всички опозиционни партии предупредиха, че премиерът няма право да изпрати военна техника без разрешение на парламента.Депутатите от комунистическата партия дори настояват за забрана за изпращане на гръцки военни сили в конфликта.

Официално Атина настоява за активна дипломатическа мисия за прекратяване на войната с преговори между двете страни.Социологическо допитване показва, че повечето гърци не са съгласни с намеса на страната във военния конфликт, но настояват за пълна хуманитарна подкрепа към украинците.

Почти 10 000 са вече приетите от Гърция украински граждани, като кметове съобщават, че имат възможност за настаняване на още хора, бягащи от войната.Всеки ден се провеждат демонстрации пред руските дипломатически мисии за незабавно прекратяване на войната.

Публикации в гръцки медии твърдят, че Атина е отказала да изпрати зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с малък обсег ТОР-M1 and ОСА-AK, които са с руски и източногермански произход. Вопросните ЗРК се нуждаят от модернизиране, но все още обслужват сигурността на страната, отбелязват източници на "Катимерини".

Според същите източници Атина все още не е получила искане да предостави някои от своите ЗРК С-300 - руско производство. Изданието припомня, че в началото на март Гърция е изпратила на Украйна известно количество автомати "Калашников", гранатомети, както и хуманитарна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай