Ще бягат ли? Русия ще мобилизира и на границата с Грузия

Около 98 хил. руски граждани са влезли в Казахстан от началото на частичната мобилизация

Ще бягат ли? Русия ще мобилизира и на границата с Грузия | StandartNews.com

На граничния пункт Горни Ларс между Русия и Грузия ще бъде открит мобилизационен пункт, съобщиха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Северна Осетия.

„Напливът от трафика с леки автомобили към Грузия се увеличава сериозно. За да се намалят рисковете от незаконно поведение и възникване на конфликтни ситуации, беше решено да се разреши на гражданите да преминават границата пеша", се казва в изявлението. Досега границата на този пункт можеше да се пресича само с колесни превозни средства, предава „Интерфакс“, цитиран от investor.bg. 

„Освен това в близко бъдеще на контролно-пропускателния пункт ще бъде разположен мобилизационен пункт на службата за военно постъпване", се казва в съобщението.

В понеделник северноосетинският вицепремиер Ирбек Томаев съобщи, че на опашката за заминаване за Грузия са се натрупали около 3500 автомобила и 1300 камиона.

Северна Осетия е република в рамките на Руската федерация и се намира в Северен Кавказ.

Около 98 хил. руски граждани са влезли в Казахстан от началото на частичната мобилизация на Русия на 21 септември, заяви междувременно на брифинг Аслан Аталиков, изпълняващ длъжността председател на Комитета за миграционна служба към МВР на републиката. През същите дни 64 234 руски граждани са напуснали Казахстан. По думите му малко над 8000 нерезиденти са получили индивидуален идентификационен номер (IIN).

Без подобен номер гражданите и юридическите лица не могат да се обръщат към държавните органи на Казахстан за регистрация на гражданско състояние, откриване и поддържане на банкови сметки в банки и организации, извършващи определени видове банкови операции, плащания, преводи и т.н. От 1 април 2022 г. 93 045 руснаци са получили такъв номер в Казахстан.  

Още на 23 септември граничната комисия към Комитета за национална сигурност на Казахстан е отчела увеличение на броя на чужденците, влизащи в страната от Русия. Комисията по миграцията към Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи заявиха, че следят ситуацията отблизо. А местното министерство на труда заяви, че притокът на руснаци няма да се отрази на пазара на труда. 

Министър-председателят на Казахстан Алихан Смаилов нареди на 26 септември на служителите да помогнат на имигрантите при регистрацията и намирането на работа, да повишат информираността на местните жители и мигрантите и да стабилизират пазара на жилища под наем.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев заяви във вторник, че „няма криза или паника" заради притока на руснаци, но нарече ситуацията „сложна" и обеща да я обсъди с руснаците. Той призова за човечност и търпение и обеща, че властите ще решат проблема в интерес на Казахстан.

А в понеделник съпротивата срещу мобилизацията на Русия за войната ѝ в Украйна придоби ожесточен характер, след като два центъра за набиране на войници бяха нападнати, а границите останаха задръстени от мъже в наемна възраст, които се опитват да напуснат страната, на фона на съобщения, че някои от тях са връщани обратно, коментира The Wall Street Journal. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай