Сблъсък: Зеленски срещу Путин пред Съвета за сигурност на ООН

Украинският президент настоя за отговорност за руските престъпления

Сблъсък: Зеленски срещу Путин пред Съвета за сигурност на ООН | StandartNews.com

Украинският президент Владимир Зеленски показа на Съвета за сигурност на ООН графично видео с мъртви жени, деца и мъже, включително изгорени тела и жертви в масови гробове, представляващи стряскащи изображения на зверства, извършени по време на руската инвазия.

90-секундният клип, който показва частично разкрити мъртви в плитки гробове, няколко тела в двор и мъртви хора с ръце, вързани зад гърба си, свлечени към стена, беше излъчен минути след като Владимир Зеленски се обърна към 15-членния Съвет за сигурност на ООН чрез видеовръзка.

В обръщението си той настоя за "отговорност за руските престъпления", извършени по време на нахлуването на Москва в страната му. „Хората „бяха убивани в техните апартаменти, къщи... цивилни бяха смачквани от танкове, докато седяха в колите си по средата на пътя, само за тяхно удоволствие“ (на руските войници), каза Зеленски във видеобръщението, което бе гледано и от руския представител в Съвета за сигурност.

По думите му Русия трябва да бъде изправена пред международен трибунал, подобен на този в Нюрнберг след Втората световна война. „Клането“ в Буча е само един пример за онова, което Русия е правила през последните 41 дни, каза Зеленски.

Русия отхвърли твърдения на Зеленски

Постоянният руски представител в ООН Василий Небензя отхвърли В Съвета за сигурност твърденията, че руските войски са извършили зверства в Украйна, заявявайки, че няма доказателства от свидетели.

Обръщайки се директно към украинския президент Владимир Зеленски, който говори минути преди това пред Съвета по видеовръзка, Небензя каза, че Москва оставя „на вашата съвест необоснованите обвинения срещу руските военни, които не са потвърдени от нито един очевидец“, предаде АФП.

Посланикът на Русия в ООН посочи още, че 600 000 души доброволно са се евакуирали в Русия по време на конфликта в Украйна, отхвърляйки твърденията на Киев за масови депортации: „От началото на специалната военна операция, над 600 000 души са били евакуирани в Русия, включително над 119 000 деца“, каза Василий Небензя пред Съвета за сигурност на ООН.

Според него има големи несъответствия във версията на Киев и Запад за събитията в Буча. "Стотици хора са готови да свидетелстват за престъпленията на неонацистите в Украйна", каза Небензя.

Украйна възнамеряваше да реши проблема в Донбас с военни средства през март, цитира го на свой ред ТАСС,предаде БГНЕС. По думите му снарядите гърмят, „защото, за съжаление, нямаше друг начин да се установи мир в Донбас, след като вие и вашите подчинени категорично отказахте да спазвате споразуменията от Минск, като се подготвихте за решаване на проблема с Донбас чрез военни средства през март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай