САЩ с нова голяма помощ за Украйна

САЩ също така ще осигурят критично отбранително оборудване

САЩ с нова голяма помощ за Украйна | StandartNews.com

Съединените щати отпускат нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 275 милиона долара, предаде Ройтерс.

Пратката "ще предостави на Украйна нови възможности за засилване на нейната въздушна отбрана и, в частност, заплахата от дронове", съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби.

САЩ също така ще осигурят критично отбранително оборудване, включително боеприпаси за HIMARS - ракетната установка за многократно изстрелване, която Украйна използва, за да се защитава срещу руските атаки, посочи още Кърби.

САЩ са предоставили повече от 19 милиарда долара военна помощ на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари.

Кърби изрази загриженост от разрастващото се военно сътрудничество на Русия с Иран, което "ще навреди както на Украйна, така и на съседите на Иран".

Той отбеляза, че според администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, Иран и Русия са в процес на създаване на съвместно производствено съоръжение за безпилотни летателни апарати, съобщава CNBC. Производствената линия ще бъде базирана в Русия, според американското разузнаване.

"Подкрепата тече и в двете посоки. Русия се стреми да си сътрудничи с Иран в области като разработване на оръжия и обучение“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност пред репортери по време на конферентен разговор.

"Русия пък възнамерява да предостави на Иран модерни военни компоненти", каза още Кърби, добавяйки, че Москва може да предостави на Техеран оборудване като хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана.

Кърби посочи, че иранските пилоти в момента се учат как да управляват руски изтребители СУ-35 и че Техеран може да започне да получава самолети от Русия през следващата година.

По-рано посланикът на Великобритания в ООН Барбара Удуърд предупреди, че Русия се опитва да придобие от Иран стотици балистични ракети в замяна на "военна и техническа подкрепа на безпрецедентно равнище".

Източник: БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай