САЩ дава свръхмодерно устройство на Украйна, улеснява офанзивата

САЩ обяви днес допълнителна помощ от 400 милиона долара за Украйна

САЩ дава свръхмодерно устройство на Украйна, улеснява офанзивата | StandartNews.com

Министерството на отбраната на САЩ обяви днес допълнителна помощ от 400 милиона долара за Украйна, включваща ракети за противовъздушна отбрана, бронирани автомобили и малки безпилотни самолети, предаде Ройтерс.

Новият пакет за първи път ще включва разузнавателни дронове "Блек хорнет". Произведените в Норвегия микродронове вече са използвани в Украйна, след като са били дарени от британското и норвежкото правителство, съобщиха от норвежката компания Teledyne FLIR Defense. През април компанията сключи договор на стойност 93 млн. долара за доставка на малки разузнавателни дронове на американската армия, припомня Ройтерс.

Огласеният днес пакет от оръжейни помощи включва боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и усъвършенствани ракетни системи земя-въздух НАСАМС, зенитни системи "Стингър", още боеприпаси за реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС",  бронетранспортьори "Страйкър и други ракети и снаряди.

Това е 43-ият пакет с военна помощ за Украйна, одобрен от САЩ. От нахлуването на Русия през февруари 2022 г. досега САЩ са предоставили на Украйна над 43 милиарда долара военна помощ.

Коментирайки новата помощ, американският държавен секретар Антъни Блинкен обърна внимание на нападенията на Русия срещу украинските пристанища и инфраструктура след оттеглянето на Москва миналата седмица от Черноморската зърнена инициатива.

"Русия може да прекрати тази война по всяко време, като изтегли силите си от Украйна и прекрати жестоките си нападения срещу украинските градове и население. Докато това стане, САЩ, нашите съюзници и партньори ще стоим единна зад Украйна колкото дълго е необходимо", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай