Руснаците готови на ужасни неща, за да не бъдат мобилизирани

Призовки получават дори и студенти

Руснаците готови на ужасни неща, за да не бъдат мобилизирани | StandartNews.com

"Ще си счупя ръка, крак. Ще отида в затвора. Ще направя всичко, за да избегна мобилизацията". Това споделя млад руснак от Калининград пред Би Би Си  след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняци.

В руските въоръжени сили са призовани общо 300 000 резервисти, което е малко над 1% от общия мобилизационен ресурс на Русия. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу не се говори за никаква мобилизация на студентите. В действителност обаче те също получават призовки.

Московчанинът Вячеслав разказва, че той и приятелите му започнали да търсят медицински връзки, за да не бъдат изпратени на фронтовата линия. 

"Проблем с психичното здраве или лечение на наркомания изглеждат добри, евтини или може би дори безплатни опции. Не можем да сме сигурни, но се надяваме, че това ще е достатъчно, за да избегнем вземането в армията", споделя Вячеслав.

Неговият зет успял да избегне връчването на призовката, защото не бил вкъщи, когато е потърсен от военните. Майка му видяла документите, които изисквали да се яви на служба между 19 и 23 септември.

"Сега се е затворил в една стая и отказва да излезе. Той има две малки деца на три и една: какво трябва да прави?", пита Вячеслав.

Въпреки твърденията на военния министър Сергей Шойгу, че студенти няма да бъдат призовавани, 26-годишният Сергей, докторант и асистент в голям руски университет, вече е получил документ, че е мобилизиран. Младият мъж очаквал куриер, но вместо него на вратата му позвънили цивилни служители на Министерство на отбраната и му връчили призовка. Сергей не е служил в армията и няма военен опит.

dir.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай