Руските генерали тръгнали с вертолети на ресторант в Киев

Кремълският генералитет се е надявал на бърз успех

Руските генерали тръгнали с вертолети на ресторант в Киев | StandartNews.com

Русия се е надявала на светкавична война  в Украйна, а висшите военни са имали грандиозни планове – да отпразнуват победата в елитни ресторанти в Киев, като пристигнат с хеликоптери. Това разкри съветникът към Президентството на Украйна Алексей Арестович.

Пред медиите в Киев той разказа, че кремълският генералитет се е надявал на бърз успех и че направо е искал за три дни да влезе като на парад в Украйна.

„Те звъняха в нашите ресторанти, дори официално, и си запазваха места и в кафенета в Киев. Ще дойдем с цялата Уляновска бригада, гласяло едно от позвъняванията. „Къде е тази Уляновска бригада днес“, попита риторично Арестович.

За грандоманските планове на руските висши военни разкриват и документи, намерени в убити командири на руската армия в Гостомел.  „Един от тези планове гласи, че 12 часа след операция те ще сложат патрули пред Върховната Рада (парламента), Министерския съвет, Националната банка и Офиса на президента. Те са смятали, че ще превземат Киев за 12 часа.

Втората вълна е трябвало да окупира Площада на славата и музея на Великата отечествена война, където могат да кацат хеликоптери. Просто, когато Гостомел удържа, те започнаха да прехвърлят резерви, за да завземат предградието и след това летището във Василков край Киев“, разказа съветникът в украинското президентство и подчерта, че това говори за  откъсване от реалността.

На 24 февруари 2022 г., когато Русия започна инвазията срещу Украйна, Гостомел и летището му бяха нападнати от руските войски. Най-големият самолет в света по това време – „ Антонов Ан-225 Мрия“, е унищожен, след като хангарът му е ударен с ракети. През следващата седмица градът е използван от руснаците като форпост за по-нататъшна атака срещу Киев. Кметът на града Юрий Прилипко е убит от руската армия, докато помага на съгражданите си. Градът е освободен от украинската армия на 1 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай