Четвъртък,

Руски гняв срещу Франция, Москва бълва огън и жупел

От: Иван Ангелов -
2317
Руски гняв срещу Франция, Москва бълва огън и жупел
A
A
A

Външното министерство в Москва привика френския шарже д'афер Джей Дхармадикари, за да му връчи протестна нота срещу разпространената информация за действията на руските войски в украинския град Буча преди година, става ясно от съобщение на ТАСС.

От ведомството посочват, че протестът е свързан с изявления, публикувани от френското посолство в социалните мрежи, относно "зверствата, извършени от руските въоръжени сили в Буча и други украински градове".

Допълва се, че на френския дипломат е изтъкнато, че "необоснованите фалшиви обвинения" срещу руските военни са "категорично неприемливи".

"Подобни обвинения звучат особено неуместно от страна на дипломатическата мисия на страна, която доставя оръжие и боеприпаси на украинската армия и по този начин прави всичко възможно да продължи военните действия", подчертават от руското МВнР.

Министерството отбелязва, че руската страна многократно е посочвала несъответствия в този "изфабрикуван пропаганден инцидент".

"Подобни провокативни изявления на представители на неприятелски държави звучат още по-безпочвено, тъй като не видяхме никакви доказателства за т.нар. "клане в Буча" - нито имената на убитите, нито обстоятелствата и датите на смъртта им, нито съдебномедицински доклади", изтъкват от ведомството.

В този контекст министерството припомни, че още през септември миналата година руският външен министър Сергей Лавров е поискал от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да подкрепи започването на обективно разследване.

"Въпреки това западните страни продължават неоснователно да обвиняват Русия в нещо, което тя никога не е правила, и отказват да видят явните престъпления на киевския режим", добавят от ведомството.

Руските сили се изтеглиха от Буча - град северозападно от Киев, на 31 март миналата година, малко повече от месец след като президентът Владимир Путин нареди на войските си да нахлуят в Украйна.

На 2 април миналата година бяха открити телата на най-малко 20 души в цивилни дрехи, някои със завързани ръце на гърба, лежащи на улица в предградието на града. Прокуратурата в Киев твърди, че руските сили са убили около 1400 цивилни около Буча.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com