Понеделник,

Разузнаване разкри коварните планове на Путин за Украйна

От: Редактори, сн. Блумбърг -
44862
Разузнаване разкри коварните планове на Путин за Украйна
A
A
A

Президентът Владимир Путин все още иска да превземе по-голямата част от Украйна, заяви директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от Ройтерс.

На конференция, организирана от американското министерство на търговията, най-високопоставеният представител на американското разузнаване нарече общата картина на войната "доста мрачна".

"Продължаваме да бъдем в позиция, от която гледаме на президента Путин и мислим, че на практика той има същите политически цели, както и преди, тоест да превземе по-голямата част от Украйна", каза Хейнс.

Тя посочи, че американските разузнавателни агенции виждат три възможни сценария в краткосрочен план.

Най-вероятният е ожесточен конфликт, в който руските въоръжени сили постигат постепенен напредък, но не и пробив, към целта на Путин.

Другите два сценария предвиждат голям руски пробив и успешно стабилизиране на фронтовите линии от украинска страна едновременно с дребни успехи, може би близо до окупирания от Русия град Херсон и в други райони в Южна Украйна, заяви Хейнс.

Тя каза това в момент, когато руските въоръжени сили напредват постепенно в Донбас, на изток, където превзеха в събота Северодонецк, а сега затягат обръча около неговия брат близнак Лисичанск, на отсрещния бряг на река Северски Донец. Украйна твърди, че контраатакува успешно на юг, като нейната армия настъпва към Херсон.

Лисичанск е обстрелван от руската артилерия с "огромна честота", каза тази вечер по украинската телевизия губернаторът на източната Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Франс прес. Гайдай спомена за "пик на интензивността на сраженията".

В Лисичанск, който преди войната имаше население от близо 100 хиляди жители, са останали "около 15 хиляди цивилни", уточни той. Гайдай добави, че на този етап е прекалено опасно тези хора да бъдат евакуирани.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com