Путин вкарва нов генерал в битката

Александър Лапин е назначен за началник на главния щаб на сухопътните войски

Путин вкарва нов генерал в битката | StandartNews.com

Александър Лапин е назначен за началник на главния щаб на сухопътните войски, твърди руското издание РБК, позовавайки се на източник в руското министерство на отбраната.

Лапин, който е с чин генерал-полковник, е бил командир на Централния военен окръг, по време на нахлуването в Украйна става командир на група войски "Център", съобщиха от Министерството на отбраната. Напоследък името му спря да се появява във военните доклади, на преден план излезе командирът на сборната група руски войски Сергей Суровикин, получил прозвището "Генерал Армагедон".

Генерал Лапин, също като Суровикин е трупал боен опит в Сирия. Според РБК Лапин е бил командир на групата "Център" до края на октомври. 59-годишният генерал през 2017 г. беше началник-щаб на групировката на руските войски в Сирия, през ноември същата година оглави командването на Централния военен окръг, а от октомври 2018 г. до януари 2019 г. ръководи руските войски в Сирия.

На 4 юли миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ за присвояване на Лапин званието Герой на Русия за "смелост и героизъм, проявени при изпълнение на воинския дълг" (руските власти не уточняват с какво точно се е отличил генерал-полковникът във войната срещу Украйна)

Също миналата година синът на Лапин, който също участва във войната, получи награда за смелост на фона на неуспешното настъпление на руската армия към Суми и Чернигов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай