Сряда,

Путин с ключов коментар за преговорите

От: Агенция Стандарт -
3881
Путин с ключов коментар за преговорите
A
A
A

Русия не се е отказала да преговаря с Украйна и "все още" се надява да постигне договорености по дипломатически път, каза президентът Владимир Путин пред гостуващия в Москва генерален секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Владимир Путин изрази съжаление, че след договореностите в Истанбул и създаването на благоприятни условия за продължаване на мирните преговорите с Украйна, Русия се е сблъскала със събитията в Буча, които той определи като “провокация”. “Знаем кой е готвил тази провокация, с какви средства и какви хора са работили върху това”, подчерта Путин и увери, че руската армия няма нищо общо с убийствата на цивилни.

Антонио Гутериш предложи ООН, Русия и Украйна да сформират контактна група, в рамките на която да бъде договорено създаването на ефективни хуманитарни коридори. По думите му Обединените нации и Червеният кръст са готови да помогнат за евакуираното на хората от завода “Азовстал” в Мариупол.  Путин отговори, че до момента руската страна е евакуирала от града повече от 130 000 души и обвини бойците от полка “Азов”, че използват цивилното население като жив щит.

Путин е дал принципно съгласие за участие на ООН и Международния комитет на Червения кръст в операция за евакуиране на мирни жители, които се укриват в подземията на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Детайлите трябва да бъдат уточнени между Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и руското министерство на отбраната, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик след разговора на генералния секретар Антонио Гутереш с руския президент.

Според украинските власти в подземията на завода "Азовстал" - единствената част на Мариупол, която все още не е превзета от руснаците - се укриват няколкостотин души.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com