Путин произнесе присъда, каза какво става с мирните преговори

Още през март се проведоха преговори, на които и двете страни направиха предложения

Путин произнесе присъда, каза какво става с мирните преговори | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че Москва не е видяла желание от страна на Украйна да изпълни условията на предварително мирно споразумение, което по негови думи е било договорено през март, предаде Ройтерс.

В коментари пред журналисти след своето посещение в Иран Путин каза, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са предложили да посредничат между Русия и Украйна. На въпрос дали е възможна среща с украинския президент Володимир Зеленски Путин отговори, че Киев не е изпълнил условията на предварително мирно споразумение, което по негови думи "на практика" е било договорено през март.

"Окончателният резултат разбира се… зависи от желанието на договарящите се страни да изпълняват споразумението, за което са се договорили. Днес виждаме, че силите в Киев нямат такова желание", заяви Путин.

През март се проведоха преговори, на които и двете страни направиха предложения, но не беше постигнат резултат, припомня Ройтерс. Тогава Зеленски каза, че може да се вярва единствено на конкретен резултат от преговорите.

Вчера Путин се срещна с иранския върховен лидер Аятолах Али Хаменей в Техеран и двамата задълбочиха връзките между двете страни, които са обект на западни санкции. В Иран Путин се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото обсъди сделка за подновяване на износа на украинско зърно през Черно море, който в момента е блокиран от Русия. Путин каза, че Русия е готова да улесни преминаването на украинско зърно през Черно море, но също така иска да бъдат премахнати оставащите в сила ограничения за износа на руско зърно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай