Путин изчисли колко струват животите на членовете на Росгвардия

Руската Национална гвардия е подчинена пряко на президента

Путин изчисли колко струват животите на членовете на Росгвардия | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който нарежда да се изплатят по 5 милиона рубли (81 500 долара) на семействата на загинали в Украйна и Сирия членове на руската Национална гвардия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Указът представлява официално признание, че членовете на Росгвардия са сред жертвите на войната в Украйна, която Русия определя като специална военна операция.

Тези сили, подчинени пряко на Путин, са създадени през 2016 г. за борба с тероризма и организираната престъпност и бяха използвани в страната за потушаване на мирни антиправителствени протести. Западни анализатори разглеждат разполагането им в ранните фази на войната в Украйна като знак за неоправдана увереност, че Русия ще превземе бързо големите градове, включително столицата Киев, където Росгвардия би могла да бъде използвана за поддържане на реда. Всъщност руските сили бяха отблъснати както от Киев, така и от втория по големина украински град Харков, и сега са съсредоточени върху тежките сраженията в Донбас, посочва Ройтерс.

Путин вече огласи схеми за обезщетяване на семействата на загинали и ранени войници. Русия не е актуализирала данните за жертвите си от 25 март, когато съобщи за 1351 убити и 3825 ранени военнослужещи. Според Украйна и западните правителства обаче, жертвите са многократно повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай