Последни новини от Украйна! Отблъснати са десетки руски атаки

Нападение срещу цели в три направления в Украйна са извършили руските сили

Последни новини от Украйна! Отблъснати са десетки руски атаки | StandartNews.com

Нападение срещу цели в три направления в Украйна са извършили руските сили, съобщи Генералният щаб на украинската армия. Неутрализирани са близо 50 вражески атаки, се казва в съботния доклад на Генералния щаб.

Русия продължава да съсредоточава основните си усилия върху настъпателни операции в района на Бахмут, Авдеевка и Мариинка, пише още в доклада на Генералния щаб.

В ежедневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната във Вашингтон обаче се казва, че Москва вероятно се е отказала от превземането на Бахмут. Вместо това се концентрира върху подготовката за защита срещу очаквано украинско контранастъпление.

След като шефът на частната военна група "Вагнер" Евгений Пригожин обяви изтеглянето от Бахмут на 10 май, чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви готовност, неговите бойци от специалните части "Ахмат" да заемат позициите там.

В очакване на украинската контраофанзива руските власти в окупираната част на Запорожието наредиха да бъдат опразнени от жителите им 18 селища.

От снощи в контролирания от Украйна град Херсон в близост до фронтовата линия на река Днепър е обявен полицейски час за две денонощия и половина.

Германският оръжеен концерн Rheinmetall може да предостави на Украйна до 600 хиляди артилерийски боеприпаси годишно, каза главният изпълнителен директор Армин Папергер след посещение на еврокомисаря по индустрията Тиери Бретон в завода на компанията в западногерманската провинция Долна Саксония.

ЕС се ангажира да доставя на Украйна един милион артилерийски снаряда годишно. Те ще бъдат произвеждани в Съюза и Норвегия, но снабдителната верига може да включва и предприятия извън Европа. Президентът Румен Радев отказа да включи България в общите европейски поръчки на снаряди.

Германия и Дания възнамеряват да прехвърлят 80 бойни танка Leopard I в Украйна още този месец, съобщи полското радио, като се позовава на изпълняващия длъжността министър на отбраната на Дания Трьолс Лунд Поулсен. По думите му танковете ще бъдат готови за използване от украинските войски до 1 юни. Освен танковете ще бъдат предадени и резервни части и боеприпаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай