Петък,

Полудяха ли? Продължават да стрелят по АЕЦ Запорожие

От: Стандарт -
2462
Полудяха ли? Продължават да стрелят по АЕЦ Запорожие
A
A
A

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в понеделник международните инспектори да получат достъп до атомната централа в Запорожие, след като Украйна и Русия продължиха обстрела край и по най-голямата атомна централа в Европа през уикенда.

"Всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийствено“, каза Гутериш на пресконференция в Япония, където присъства на церемонията в памет на мира в Хирошима, за да отбележи 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

В предишните дни Киев и Москва се обвиниха взаимно за огнените нападения в критичната зона в Запорожие.

Украйна каза, че подновеният руски обстрел в събота е повредил три сензора за радиация и е ранил работник в електроцентралата. Това се счита за второ попадение в самия обект през последните дни.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в провеждането на „ядрен терор“.

Няма нация в света, която да се чувства в безопасност, когато терористична държава стреля по ядрена централа“, каза държавният глава в телевизионно обръщение в неделя.

Руските сили превзеха Енергодар – градът, където се намира електроцентралата, но самият АЕЦ практически продължава да се управлява от украински техници. Установените от Москва власти там твърдят, че украински военни са ударили обекта с многократна ракетна установка, като са нанесли щети на административни сгради и район близо до склад. Руското посолство във Вашингтон също публикува изявление, описващо щетите.

На 5 август украинските националисти нанесоха артилерийски удар по територията на посочения обект. В резултат на обстрела бяха повредени два високоволтови електропровода и водопровод“, се казва в изявлението, в което се изтъква и бързата реакция на руските военни.

Reuters не можа да потвърди версията на нито една от страните.

Поредната ескалация на напрежението в Запорожие идва, след като в петък Киев каза, че руснаците са ударили електропровод. Всичко това силно разтревожи света и особено региона, който още пази спомена за тежката ядрена катастрофа от 80-те години в Чернобил.

Рискът от нова авария е причината Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да поиска достъп до централата в опит да гарантира сигурността там в ролята си на трета, независима страна в конфликта.

Ние напълно подкрепяме МААЕ във всичките им усилия във връзка със създаването на условия за стабилизиране на централата“, каза Гутериш.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com