Полудяха ли? Продължават да стрелят по АЕЦ Запорожие

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова да се даде достъп на международните инспектори до централата

Полудяха ли? Продължават да стрелят по АЕЦ Запорожие | StandartNews.com

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в понеделник международните инспектори да получат достъп до атомната централа в Запорожие, след като Украйна и Русия продължиха обстрела край и по най-голямата атомна централа в Европа през уикенда.

"Всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийствено“, каза Гутериш на пресконференция в Япония, където присъства на церемонията в памет на мира в Хирошима, за да отбележи 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

В предишните дни Киев и Москва се обвиниха взаимно за огнените нападения в критичната зона в Запорожие.

Украйна каза, че подновеният руски обстрел в събота е повредил три сензора за радиация и е ранил работник в електроцентралата. Това се счита за второ попадение в самия обект през последните дни.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в провеждането на „ядрен терор“.

Няма нация в света, която да се чувства в безопасност, когато терористична държава стреля по ядрена централа“, каза държавният глава в телевизионно обръщение в неделя.

Руските сили превзеха Енергодар – градът, където се намира електроцентралата, но самият АЕЦ практически продължава да се управлява от украински техници. Установените от Москва власти там твърдят, че украински военни са ударили обекта с многократна ракетна установка, като са нанесли щети на административни сгради и район близо до склад. Руското посолство във Вашингтон също публикува изявление, описващо щетите.

На 5 август украинските националисти нанесоха артилерийски удар по територията на посочения обект. В резултат на обстрела бяха повредени два високоволтови електропровода и водопровод“, се казва в изявлението, в което се изтъква и бързата реакция на руските военни.

Reuters не можа да потвърди версията на нито една от страните.

Поредната ескалация на напрежението в Запорожие идва, след като в петък Киев каза, че руснаците са ударили електропровод. Всичко това силно разтревожи света и особено региона, който още пази спомена за тежката ядрена катастрофа от 80-те години в Чернобил.

Рискът от нова авария е причината Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да поиска достъп до централата в опит да гарантира сигурността там в ролята си на трета, независима страна в конфликта.

Ние напълно подкрепяме МААЕ във всичките им усилия във връзка със създаването на условия за стабилизиране на централата“, каза Гутериш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай