Папата заговори за "провокиран гняв на Путин"

Светият отец е поискал среща с лидера на Кремъл, но няма отговор

Папата заговори за "провокиран гняв на Путин" | StandartNews.com

"Лаят на НАТО пред вратата на Русия" може да е причината за войната в Украйна, заяви папа Франциск в интервю пред италианския вестник Corriere Della Sera.

По думите му е вероятно това да е предизвикало реакцията на Путин: "Гняв, който може да е бил провокиран".

"И сега тези, които се грижат за мира, са изправени пред големия въпрос за доставката на оръжия от западните държави на украинската съпротива. Въпрос, с който не всички са съгласни, който разделя католическия и пацифисткия свят", коментира папа Франциск. 

Унгарският премиер Виктор Орбан е казал на Светия отец, че руският план е войната в Украйна да приключи на 9 май, когато Русия чества годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Това стана ясно още от интервюто на папа Франциск.

"Надявам се случаят да е такъв... Защото сега не е само Донбас, това е Крим, това е Одеса, отнемат черноморското пристанище от Украйна... Аз съм песимист, но трябва да направим всички възможни жестове, за да спрем войната", коментира главата на Римокатолическата църква. 

Пред италианското издание той обяви още, че е поискал среща в Москва с руския президент Владимир Путин, за да се опита да спре войната в Украйна, но не е получил отговор, предаде Ройтерс. 

Папа Франциск, който направи безпрецедентно посещение в руското посолство, когато започна войната, каза пред вестника, че около три седмици след конфликта е помолил висшия дипломат на Ватикана да изпрати съобщение до Путин.

Съобщението гласи, "че съм готов да отида в Москва. Разбира се, беше необходимо лидерът на Кремъл да позволи визитата. Все още не сме получили отговор и все още настояваме". Папа Франциск е добавил: "Страхувам се, че Путин не иска тази среща в този момент. Но как да не спреш толкова много бруталност?"

Преди интервюто 85-годишният Франциск не е споменавал публично Русия или Путин от началото на конфликта на 24 февруари. Позицията му обаче е ясна, защото неведнъж той е използвал определения като "неоправдана агресия", "нахлуване" и "зверства срещу цивилни"., пише dir.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай