Орбан каза кога ще свърши войната

Зависи от една държава, ако иска мир, ще се подпише споразумение

Орбан каза кога ще свърши войната | StandartNews.com

От Украйна не трябва да се очаква да се откаже от част от територията си в името на мира и сигурността, украинците трябва сами да решат продължителността и целта на военните действия. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за Magyar Nemzet.

Запитан дали конфликтът в Украйна може да се проточи десетилетия, той отговори, че има такава опасност.

Премиерът на Унгария подчерта, че способността на Украйна да води военни действия зависи от подкрепата на САЩ с оръжие и пари.

Ако Вашингтон иска мир, ще бъде сключено мирно споразумение, категоричен е Орбан.

Журналистът напомни на Орбан, че Унгария често е възприемана в медиите като проруска страна, но увери, че "ние сме проунгарски". Той подчерта, че въпросът "от добрата или лошата страна на историята" има правилният отговор на властите в страната - "от проунгарска страна".

"В наш интерес е Русия да не представлява заплаха за сигурността на Европа, но не е в наш интерес да се откажем от всичките си икономически отношения с Русия. Ние гледаме на тези въпроси през унгарската оптика, а не през призмата на другите", обясни Орбан.

По-рано държавният секретар на кабинета на премиера на Унгария Чаба Деметра заяви, че ЕС е възмутен от отказа на Унгария да се "огъне" по някои въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай