Събота,

Обрат на бойното поле, руски войници изправени пред мъчителна съдба

От: Агенция Стандарт, сн. БГНЕС -
5312
Обрат на бойното поле, руски войници изправени пред мъчителна съдба
A
A
A

Заради тежките условия на фронта войници от руската армия отказват да се бият. Според информация на украинското разузнаване 127 полк от първи армейски корпус е пренебрегнал заповедите да се включи в битка близо до южния град Херсон.

Войниците, започнали бунта, са заявили на висшестоящите, че не могат да се бият, защото вече седмици наред търпят недостиг на вода и оскъдни дажби, а и не получават заплатите си.

Руските разузнавателни агенции ГРУ и ФСБ са "разследвали" лицата, отговорни за ръководенето на бунта, и са ги "отстранили" от длъжностите им, твърдят от украинската армия.

Бунтовниците вероятно ще бъдат изправени пред мъчителна съдба - много така наречени "отказници" са изпратени в центрове за задържане в окупираната от Русия територия, където са тормозени и принуждавани да се върнат на фронтовата линия или са държани в ужасни условия и измъчвани.

Това се случва, след като служители на местната власт в Херсон, поставени от Кремъл, казаха, че са били принудени да преустановят "референдума" за това дали градът трябва да се присъедини към Руската федерация поради опасения за безопасността на фона на украинските контраофанзиви в региона.

127 полк е само една от няколкото руски части, които избраха да игнорират заповеди на фона на продължаващия конфликт в Украйна. Въпреки риска да попаднат в лагер за изтезания или да бъдат екзекутирани, десетки войници на Путин масово се оттеглят от задълженията си, след като са научили истината за конфликта, пише dnes.bg. 

Други сложиха оръжие, след като издържаха седмици на битка, без да бъдат снабдявани с храна, вода и боеприпаси.

Една част от 113-ти стрелкови полк на така наречената Донецка народна република през юни публикува видео чрез приложението за съобщения Telegram, в което обявява, че войниците вече не могат да се бият поради пълна липса на оборудване и разпространение на болести и наранявания, но че техните началници тълкуват оплакванията им като саботаж.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com