Няма невинни! И руснаци, и украинци с брутални екзекуции

ООН обвини и двете воюващи страни

Няма невинни! И руснаци, и украинци с брутални екзекуции | StandartNews.com

Няма невинни по време на война. Върховният комисариат на ООН излезе с доклад, който уличава в престъпления и руснаци, и украинци на фронта.

ООН обвини и двете воюващи страни, че са извършили десетки екзекуции на военнопленници след нахлуването на Русия в Украйна, предаде БГНЕС.

"Дълбоко сме обезпокоени от екзекуцията по бързата процедура на 25 руски военнопленници и невоенни лица", както и на "15 украински военнопленници", обяви Матилда Богнер, ръководител на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.Според Богнер ООН е документирала екзекуции на руснаци от украинските въоръжени сили, "често извършвани веднага след залавянето им на бойното поле".

ООН е запозната с пет разследвания, започнати от украинската прокуратура, включващи 22 жертви, но до момента не е информирана дали има съдебно преследване на извършителите на тези престъпления.Що се отнася до екзекуциите на 15 украински военнопленници "непосредствено след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 от тях са извършени от руската паравоенна група "Вагнер".

Организацията на обединените нации също така е документирала стотици случаи на отвличания и произволни задържания както от украинските, така и от руските сили от началото на инвазията.

Богнер отчете 600 отвличания и произволни задържания, извършени от руските войски, и 91 от украинските.

"За съжаление открихме, че е имало значителни нарушения и от двете страни", каза тя.

Върховният комисар на ООН за правата на човека публикува в петък последния си доклад, който каталогизира случаи на цивилни жертви, изтезания, изнасилвания, отвличания и произволни задържания в Украйна.

В началото на март видеоклип, показващ предполагаема екзекуция на украински военнопленник от руски войници, шокира хората в Украйна.

През ноември Русия беше възмутена от два видеоклипа, показващи предполагаема екзекуция на дузина руски войници, които току-що са се предали на украинските сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай