Петък,

Нова победа на украинската армия. Ето какво отвоюва

От: Редакция -
4420
Нова победа на украинската армия. Ето какво отвоюва
A
A
A

Украинските сили са напреднали на север в Харковска област и са достигнали на 50 километра от границата с Русия, като настъпват и в южно и източно направление, съобщи украинското командване. Този месец Украйна си е върнала 3000 квадратни километра територия, посочи президентът Зеленски.

Москва нареди изтегляне на руските сили от околностите на град Изюм в Харковска област. Администрацията в районите под руски контрол там призова населението да се евакуира към Русия. Москва съобщава, че нейните сили нанасят високоточни удари по украинските позиции в Харковска област.

Украински флаг отново се вее над някои от отвоюваните селища в Харковска област, показва видео, споделено от украинската президентска служба.

"Киев се опитва да си върне град Изюм, украинските части са в околностите на града. Москва нареди на частите си да напуснат околностите на Изюм за да укрепят някои позиции в Донецк".

По-рано украинските части превзеха Купянск - железопътен възел от ключово значение за снабдяването на руските войски по фронтовата линия в североизточна Украйна. Успешната контраофанзива е от голямо политическо значение за украинския президент Зеленски в усилията му да подържа единiство в европейска подкрепа за Украйна на фона на енергийната криза без руските горива, отбелязва Ройтерс.

"Убеден съм, че тази зима ще бъде повратна точка и може да доведе до бърза де-окупация на Украйна. Виждаме как руските сили бягат в някои направления. Ако имахме по-добри въоръжения, щяхме да се освободим по-бързо", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Хиляди са избягали за денонощие от Харковския регион през границата с Русия от украинската контраофанзива, съобщи губертаторът на руската област Белгород. Русия твърди, че нанася ракетно-артилерийски удари срещу украинските позици в Харковска област.

"Общо от 6-ти до 10-ти септември в двете направления - Харков и Николаев- Кривой Рог загубите на Киевския режим възлизат на повече от 4000 убити и 8000 ранени", обяви говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков.

Украинската страна съобщава за тежки руски обстрели през нощта в изтока и юга на Донецк с 10 убити цивилни. Девет са ранените при руски удар в Николаев.

"Бяхме ударени с ракета в 2:30 през нощта. Падна тук и изби всички прозорци и врати. От квартирата остана само тоалетната", разказва Сергий Кравченко - електротехник от Николаев.

Междувременно Великобритания отхвърли като неверни твърденията на руския президент Владимир Путин, че само малка част от изнесеното от Украйна зърно отива в бедните страни. Според Лондон 30 та сто от количествата са постъпили в бедни страни от Африка, Близкия изток и Азия.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com