Нов кошмар! Какво става в Чернобил?

Украйна съобщи за превишена радиация, Москва отрича

Нов кошмар! Какво става в Чернобил? | StandartNews.com

Украйна съобщи за регистрирано превишаване на контролните нива на радиационния фон в зоната на атомната централа в Чернобил. Вчера въздушно-десантни части на Русия установиха контрол на над централата. Според Москва радиационният фон в зоната е в рамките на нормата и персоналът продължава да я обслужва.

Специалистите от Екоцентъра в Украйна свързват завишените показатели на радиация с вдигнатия прах при придвижването на голямо количество тежка военна техника, съобщи Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна, цитирана от Укринформ.

Така автоматичната система за радиационен контрол на Чернобилската зона регистрира превишаване на нормите на радиационния фон.

"Такива колебания на показателите на датчиците "Аскро" специалистите свързват с нарушаване на горния почвен слой в резултат на придвижването на голямо количество тежка военна техника през зоната и вдигане във въздуха на радиоактивен прах", се казва в съобщението.

Състоянието на ядрените инсталации и други обекти на Чернобилската АЕЦ остава без промяна, уверява украинската страна.

"Радиоактивният фон в района на Чернобилската АЕЦ е в рамките на нормата и персоналът продължава да обслужва централата", съобщи днес министерството на отбраната в Москва.

"С украинските военни от охранителния батальон е постигнато споразумение за съвместно гарантиране на сигурността на реакторите и саркофага на АЕЦ в Чернобил", заяви пред журналисти говорителят на министерството ген.-майор Игор Конашенков, съобщи "Труд".

Персоналът продължава да следи радиационната обстановка в района. Съвместните действия на руските десантчици и украинските военни от охраната "гарантират, че националистки формирования или други терористични организации" не ще могат да се възползват от обстановката в Украйна, "за да организират ядрена провокация", каза Конашенков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай