Нов етап на войната в Украйна, каква е причината

Коментар на експерти

Нов етап на войната в Украйна, каква е причината | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, като се очаква да бъдат мобилизирани 150 000 души. Заявките на Кремъл са, че се подготвя създаването на две нови армии.

"Времето е важен фактор във всяка война и като климат, и като време за настъпление. Със затоплянето на времето очевидно Русия иска да получи допълнителни предимства, тъй като забавянето на доставките за Украйна създаде предимства и позволи на Русия да разшири инициативата си. Явно е, че тази нова мобилизация преследва няколко цели, като една от тях е да запълни дефицитите в армията, защото все повече необучени хора влизат", каза журналистът проф. Валерий Тодоров.

За Bulgaria ON AIR Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната поясни, че тук не става въпрос за извънредна мобилизация, свързана конкретно с войната в Украйна, като тази от есента на 2022 година.

"В Русия все още има задължителна военна служба за младежите и се свикват два пъти в годината - есенен и пролетен набор. Това е пролетният набор, който се свиква на редовна военна служба, независимо дали Русия води или не води война в момента. Това са наборните войници, каквито и в България имаше до 2007 година. Става въпрос за рутинна операция и във връзка с това властите казват, че няма да изпращат тези младежи, които се предполага, че са необучени, на фронта, макар че в предишни месеци имаше случаи, когато наборни войници попадаха на фронтовата линия. Руското командване казваше, че това е станало по погрешка", разясни Димитров.

Въпреки това не се изключва в бъдеще тези наборни войници да бъдат мобилизирани, тъй като военните усилия на Русия продължават.

По думите на двамата анализатори войната в Украйна навлиза в нов етап, поради спирането на военната помощ от САЩ към украинската армия.

"Инициативата мина в ръцете на руснаците и съответно те през последните 5-6 месеца настъпват, макар че печелят съвсем незначителна територия. За тези последни 6 месеца, от октомври досега, са завладели около 500 кв. км нова територия, което е нищо", посочи Димитров.

"Войната в момента е повече позиционна, но винаги, когато има фронт, когато се овладява територия, е необходима жива сила за поддръжка и задържане на тази територия. Въпросът за живата сила стои. Тази война отдавна се превърна в хибридна, тъй като засяга всички сфери - икономика, политика, хуманитарна сфера, енергетика", подчерта проф. Тодоров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай