Ноам Чомски с убийствена прогноза за войната

Направи сравнение с Карибската криза

Ноам Чомски с убийствена прогноза за войната | StandartNews.com

Един от най-известните американски историци и философи - Ноам Чомски, даде интервю за вестник Welt, в което обяви, че украинската криза има два изхода - може да бъде разрешена с дипломатически и недипломатически средства.

„Имаме две възможности: дипломатически и недипломатически“, каза Чомски, който е с еврейски произход и е роден във Филаделфия от баща от Украйна и майка от Беларус.

Недипломатично, каза той, „означава да продължи ескалацията с всички загуби и жертви“.

Друг вариант е „да спрете да саботирате дипломацията и да стигнете до мирно споразумение, което отговаря на интересите и на двете страни“.

Според него недипломатическият път е разрушителен за самата Украйна. В същото време съюзниците от НАТО ще носят пълна отговорност за случващото се, тъй като самите те тласкат Киев към необмислени последствия.

„Според логиката на Запада, ако Украйна поиска, тогава тя трябва да получи всички оръжия, от които има нужда“, отбелязва Чомски.„Но тези, които я снабдяват с оръжия, трябва да се замислят.“

Пътят на преговорите, според него, ще помогне за преодоляване на конфликта и ще осигури стабилно мирно бъдеще за десетилетия напред.

Чомски даде за пример Карибската криза: „Вашингтон поиска Москва да спре да помага на Куба да се защитава срещу евентуално нападение от САЩ и Съветският съюз отстъпи“.

Сега, смята той, Западът трябва да направи същото.

„Светът, изграден върху тази основа, преживя 75 години“, отбеляза Чомски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай