Събота,

Наш генерал каза идва ли прелом на войната в Украйна

От: Иван Ангелов, сн. АП -
5010
Наш генерал каза идва ли прелом на войната в Украйна
A
A
A

Ако агресивните действия на украинската армия продължат, може това да е преломът на войната. Не очаквам нито до края на годината, нито до пролетта войната да приключи, тъй като има още много окупирана територия. Това заяви в предаването "Офанзива" на НоваНюз първият национален военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

"Най-вероятно украинските сили ще се опитат да изтикат руснаците до източните граници на Херсонска област. С по-настъпателни действия в Запорожие може да се стигне до коридора на Крим с ДНР и ЛНР.  Есента заради дъждовете ще бъде ограничен маньовърът на войските. Очаквам упор върху действията на десния бряг на река Днепър. Може би ще бъдат притиснати руските войски до брега", обясни генералът.

Според него над 54 000 военни от руските сили са убити във войната. "Ранените са 3:1 минимум, може да се очаква, че са извадени от строя около 150 000 души. Пълна мобилизация в Русия не очаквам, но ще се засили самомобилизация. Освен доброволческите батальони, ще има и други", предположи Съби Събев.

Той смята, че с отхвърлянето на руските войски вклиняването на украинците стига до 70 км, а освободената площ е около 8000 кв. км. "Русия се изненада от украинския удар в триъгълника Изюм-Балаклия-Копянск, където защитата беше най-слаба. Успехът се дължи на липсата на здрави отбранителни линии, като в Херсон. Украинците направиха блицкриг на руснаците, които са се обърнали в бягство. Овладявайки тези три града, опасността от север фактически е отстранена", разказа експертът.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com