Наградиха убиец рецидивист с руски орден за храброст

Иван Непаратов е загинал във войната в Украйна

Наградиха убиец рецидивист с руски орден за храброст | StandartNews.com

Ръководителят на организирана престъпна група Иван Непаратов е загинал във войната в Украйна и с указ на президента Владимир Путин е награден с медал "За храброст", както и с ордени "За кръв и храброст" на т.нар. ЛНР и ДНР. Това съобщи изданието The Insider, цитирано от "Сега".

Непаратов е загинал на 5 август в град Артьомвск, Донецка област от "взривни осколки, проникнали в главата му". В указа на Путин пише, че Непаратов е награден "за мъжество и героизъм, проявени при изпълнение на задачи по време на специалната военна операция".

Непаратов и осем члена от престъпната група са осъдени през 2013 г. Непаратов получава 25 години затвор. Не е излежал и половината от наказанието си, когато отива на фронта. Според следствието през 2013 г. Непаратов и съучастниците му нападат украинец, строителен ръководител, и откраднали от него 176 000 рубли. Същата година групата напада и семейство в село Сватково.

През март 2010 г. Непаратов убива свой познат, който отказал да превози групата до следващото нападение. Убит е с 88 намушквания с нож. При нападението убиват предприемачка. Непаратов убива и трима свои длъжници, при това сумата на дълговете не надхвърляла 10 000 рубли (ок. 300 евро).

По-рано няколко медии съобщиха, че предполагаемият ръководител на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин лично посетил няколко затворнически колонии и вербувал затворници да воюват в Украйна.

"Имам специални пълномощия от президента, да вървят по дяволите всички, трябва да спечеля тази дяволска война на всяка цена", цитира Пригожин затворник от ИК-4 в Плавск, Тулска област. «Важные истории» твърди, че ЧВК "Вагнер" предложила на затворници в две колонии в Петербург да отидат в Донбас, за да "помогнат да се открият нацистите". Обещали им по 200 000 рубли за 6 месеца служба и амнистия, ако се върнат живи.

Според медиите ЧВК "Вагнер" са посетили минимум 17 колонии в 10 руски региона и завербувала над 1000 затворници да се бият в Украйна. В колония близо до Ростов на Дон има база за спецподготовка, в която съгласилите се да воюват, се обучават по 20 часа на ден. Първата група затворници е пратена на фронта на 20 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай