Надежда Нейнски обясни защо Русия и Путин са загубили войната

Руската страна провежда тотална война без ядрено оръжие

Надежда Нейнски обясни защо Русия и Путин са загубили войната | StandartNews.com

Руската страна загуби войната стратегически. Войните са лесни за започване, но трудни за приключване. Речта на Путин беше насочена навътре, към вътрешната публика и към войнолюбците в Русия. Той се опитва да запази подкрепата, която му е толкова нужна. Русия никога не е имала уважение към човешкия живот. Войната ще е дълга, защото Русия не променя своите цели. Този коментар направи в предаването "120 минути" по бТВ бившият външен министър, евродепутат и посланик на България в Турция Надежда Нейнски.

„Русия не е прибягнала до ядреното оръжие, защото все още важи правилото, че ако бъде използвано то, отсрещната страна също ще го употреби. Тя провежда тотална война без ядрено оръжие. Украйна воюва конвенционално, докато Русия не само, че се опитва да унищожи инфраструктура, градове и територии – тя се опитва да русифицира цели територии“, отчете тя.

„След като Югославия се разпадна, Сърбия не бе призната за правоприемник и териториалните ѝ претенции към съседите не бяха признати. Когато Съветският съюз се разпадна, международната общност призна Русия за правоприемник на СССР и ѝ запази мястото в Съвета по сигурността на ООН. Русия отиде по-далеч – реши, че е правоприемник на зоните на влияние в Източна Европа“, посочи тя.

Бившият евродепутат припомни, че преди началото на войната Владимир Путин изпрати писмо до НАТО и САЩ, в което настояваше САЩ да изтеглят войските си от Централна и Източна Европа.

„Това означава, че ако ние позволим Русия да раздели Украйна, това няма да е последната държава, чиято територия ще е част от апетитите на Русия. Последната година показа, че САЩ, НАТО и ЕС се противопоставят на завръщането на политиката на силата“, подчерта Надежда Нейнски.

„България не може да бъде извън демократичния свят. Ние сме солидарни с народа на Украйна, но освен солидарността ние трябва да вземем решения, които да гарантират нашата национална сигурност“.

„Има много дипломатически совалки, но Китай беше шокиран от оперативността на американското разузнаване, което обяви преди войната дислоцирането на руските войски до границата с Украйна“, открои бившия външен министър.

Според нея Китай ще загуби много, ако се стигне до дестабилизация на света.

„Китайските точки за мир са общи пожелания, без конкретика. Отношението на Китай към ядрените оръжия е повлияло върху руския президент. Все пак има лостове на контрол, поне на този етап“, коментира Нейнски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай