Зеленски в Бояна: Путин преживява унижение

Володимир Зеленски сподели, че има приятели сред присъстващите на дискусията

Зеленски в Бояна: Путин преживява унижение | StandartNews.com

„Разговорите ни в България бяха много важни и съдържателни. Благодаря на всички в България за уважението и подкрепата към украинците. Повече от 140 000 украинци за получили подкрепа в България“, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на дискусия пред посланици, политици и представители на гражданското общество, провеждаща се в Националния исторически музей.

По думите му украинците се стараят да се върнат в Украйна, но това зависело от подкрепата за отбраната.

„Войната е такова време, че всяко игнориране пречи войната да бъде завършена. Успяхме да намалим мащаба на тази война, благодарене на оръжията, които получаваме. Освободихме значителни територии. Създадохме въздушен щит, които може да стане общоевропейски въздушен щит. Цялата боеспособна част на руската армия беше ангажирана в Украйна. Путин преживява унижение, има нужда от оръжия, за да продължи терора над Украйна“, посочи Зеленски.

По думите му втората държава по сила в света търси помощ. Спроред него военните в Русия нямали желание да се бият за Путин.

„Нашата победа придобива все по-отчетливи очертания. Намалява се мащаба на войната на територията на нашата страна“, подчерта Зеленски.

"Всички сме израснали с думите на нашите възрожденци: "Свобода или смърт". Няма по-ярък символ на този девиз от това, за което се борят украинците днес. Надяваме се украинците да постигнат мира. Това заяви министър-председателят Николай Денков в началото на дискусията.

"Добре дошли в Националния исторически музей - неслучайно тук, сред безценни артефакти от българската история, в Слънчевата зала, където централно място заема съкровището от гроба на хан Кубрат. Искаме да говорим не за войната, а за мира", каза Денков. За онзи мир, към който се стремим всички, онзи мир, който ще донесе мир на украинския и руския народ. Мирът е реалистична цел, ако всички ние вярваме в него и полагаме необходимите усилия да го постигнем", посочи Денков.

„Моля ви, отнесете с вас топлото посрещане, което имахте тук. Нека тази сила на топлото посрещане да даде вдъхновение на сърцата за добро бъдеще. Всички знаем, че когато има война най-високата цена я плащат гражданите. Благодарение на вас, г-н президент, на украинския народ, ние днес все повече изпълваме със съдържание тази толкова красива думичка демократични ценности, свобода, равенство, уважение. Това е нещо, което вие всеки ден ни показвате как не бива да приемаме като даденост“, обърна се Мария Габриел към Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай