Мъск и Байрактар ослепиха Москва

Кремъл бесен: съзвездието на милиардера насочвало удара

Мъск и Байрактар ослепиха Москва | StandartNews.com
  • Кремъл бесен: съзвездието на милиардера насочвало удара
  • Дрон, произведен от зетя на Ердоган, водел атаката срещу крайцера

 

Във фаталната нощ на 13 срещу 14 април на петдесетия ден от инвазията в Украйна Русия претърпя най-голямата загуба за военноморския си флот от Втората световна война насам.

Флагманът „Москва“ потъна в Черно море. Крайцерът е подал SOS в 1 часа след полунощ по московско време според британския туитър акаунт OSINT UK, който дори публикува запис на сигнала за бедствие. Русия лаконично съобщи, че на кораба е имало пожар, причинил взривяване на част от боеприпасите, че е взет на буксир и потънал заради буря. Украйна от своя страна твърди, че го е уличила с две крилати ракети „Нептун“.

И досега всички обстоятелства около гибелта на флагмана на черноморския флот остават забулени в мъгла, а морето отнесе всичките му тайни. Не е ясен и броят на загиналите и безследно изчезналите матроси, след като десетки майки писаха в социалните мрежи, че децата им ги няма.

Версията, че пожарът е пламнал от цигара, е напълно неправдоподобна. Разузнавателни източници и морски вълци са вперили поглед в компютърни модели и се опитват да възстановят картината като части от пъзел. Според тях крайцерът е атакуван с дрон „Байрактар“ от украинска територия. Кремъл се разгневи на милиардера и богаташ № 1 в света Илон Мъск,  след като се разбра, че спътници от съзвездието му „Старлинк“ на „СпейсЕкс“, които доставят интернет на Украйна, са използвани за насочване на огъня по крайцера.  Тод Хъмфрис и Питър Янучи от радионавигационната лаборатория на университета в Остин, Тексас твърдят, че подобна мрежа или съзвездие от спътници, може да осигури много по-прецизен, ясен и труден за заглушаване сигнал за навигация. Дронът буквално е ослепил крайцера, блокирайки цялата му противовъздушна отбрана – радарите, системите за ранно предупреждение и радиоелектронна борба. Минути след това са долетели двете ракети „Нептун“. Нещо повече, Москва твърди, че крайцерът е потънал вследствие на силна буря. Само че приложението Windy, което  позволява да се проверяват метеорологичните условия за предишни дни, показва, че в акваторията на Черно море в района на Крим вятърът не е превишавал 10 метра за секунда. По международната морска скала този вятър в най-лошия случай може да се смята за свеж. Той трябва да е два пъти по-силен, за да попадне в скалата за буря.

На борда според оценките е имало от 416 до 680 души. Последната цифра е посочена в описанието на флагмана на сайта руското Министерство на отбраната, но страницата набързо беше премахната. На 15 април в анексирания Севастопол беше извършена церемония за прощаване с крайцера. На нея присъстваха ветерани от ВМС и свещеник. И въпреки че министерството на отбраната не съобщи за гибелта на членовете на екипажа, на един от венците беше изписано: „На кораба и моряците“.  Ден по-късно министерството публикува и видео от срещата на главнокомандващия ВМС адмирал Николай Евменов с моряци от потъналия кораб. От видеото не става ясно колко членове на екипажа са присъствали на срещата, но според оценка на агенция Ройтерс моряците са били около сто. Най-страшен е фактът, че сред тях има наборници.

„Мамо, жив съм, удариха ни от сушата от украинска страна“,  заяви майката на един от матросите на срочна служба пред „Новая газета.Европа“. По съображения за сигурност името й не се споменава. Жената твърди, че синът й е разказал за гибелта на около 40 души и че пожар не е имало. За загинали сред екипажа се разбра от пост на Варвара Вахрушева, която публикува в социална мрежа фотография на съпруга си мичман Иван във военна униформа и със следния текст: „Нашият герой!!! Загина, изпълнявайки своя дълг. Бори се до последно за живота на кораба. Скърбим и ридаем. Ще останеш герой в сърцата ни“.  Пред Радио „Свобода“ съпругата потвърди, че още 27 члена на екипажа са изчезнали безследно. Дмитрий Щербак от Ялта безуспешно търси своя син Егор, също наборник.  Майката Ирина разказа пред „Инсайдър“, че с мъжа й са ходили в една от болниците, където според сведения са били докарани 200 ранени моряци от крайцера, но от техния син нямало и следа.

„Москва“ беше най-мощният кораб на Черноморския флот и най-големият от групировката, която води морската война срещу Украйна.  Руските ВМС вече разполагат с два кораба тип „Атлант“, какъвто беше  „Москва“ - флагмана на Тихоокеанския флот „Варяг“ и „Маршал Устинов“ от Северния флот. Те са във втората група по боева мощ. Русия получи „Москва“ в наследство от СССР при подялата на съветския морски флот с Украйна. Корабът е въведен в експлоатация през 1982 г., а през 2018 г. се обсъждаше възможността за изваждането му от служба. Година по-късно обаче му е направен основен ремонт, след което отново е пуснат по вода. През 2008 г. „Москва“ участва във въоръжения конфликт в Южна Осетия, а през 2015-2016 г. осъществи противовъздушно прикритие по море на руските войски в базата им в Сирия.

Крайцерите са въоръжени с 16 крилати противокорабни ракети „Вулкан“, които могат да носят и ядрена бойна глава и на първо място са предназначени за битка с кораби. Същото така могат да се използват за обстрел на наземни цели и за поддръжка на десантни операции, както при атаката на украинския Змийски остров. Освен това всеки кораб е въоръжен със зенитни комплекси С-300Ф „Форт“ – морският аналог на наземните С-300, а също системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и различни зенитни артилерийски установки. Те са предназначени за битка както със самолети, така и с крилати ракети като „Нептун“, каквито украинците са ползвали срещу „Москва“. Украинският комплекс „Нептун“  е въоръжен с противокорабни крилати ракети РК-360МЦ, чийто обсег на действие е до 280 км. Ракетите са разработени на основата на съветските Х-35, но украинските конструктори значително са подобрили системата за насочване. Шефът на украинските ВМС вицеадмирал  Алексей Неижпапа разви концепцията за дивизионите „Нептун“ в съчетание с 50 безпилотни апарата „Байрактар“.

Дроновете са разработени и се произвеждат от турската фирма „Байрактар“. Тя е основана през 1984 г. и напоследък се превърна в оръжеен гигант. Притежавана е от фамилията Байрактар, т.е. от семейството на зетя на турския президент Ердоган. Селджук Байрактар е съпруг на най-малката дъщеря на президента Сюмейе и същевременно  технически директор на компанията. Байрактар на турски означава Знаменосец. Разработката на дрона е приписвана до голяма степен на Селджук, който е завършил Масачузетския технологичен институт.

През 1989 г. екипажът на крайцера „Москва“ беше сред корабите, съпровождащи срещата на лидерите на СССР и САЩ, съответно Михаил Горбачов и Джордж Буш - старши в Малта. Тогава той носеше името „Слава“, но през 1999 г. беше прекръстен на „Москва“ и отплава в главната база на съветския Черноморски флот в Севастопол. Путин неведнъж е посещавал крайцера с лидерите на други страни. По ирония на съдбата през 2000 и 2001 г. той се качи на борда му заедно с тогавашния украински президент Леонид Кучма.

Текст под снимката:Снимка, на която се вижда потъващият крайцер, за която Би Би Си не може да потвърди автентичността й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай