Мъдър сръбски държавник със задушаваща прогноза за Белград

Русия на Владимир Путин има интерес на Балканите постоянно да се подклаждат конфликти

Мъдър сръбски държавник със задушаваща прогноза за Белград | StandartNews.com

Лидерът на Сръбското движение за обновление и бивш външен министър на някогашната Съюзна република Югославия Вук Драшкович каза за регионалната телевизия Ен 1, че Сърбия трябва да се разграничи от Русия и Путин, или ще стане "балканска Венецуела" или "балканска Сирия".

"Трябва да бъдем на цивилизованата страна на света, един ден и Русия ще се върне, когато злото престане, когато нови хора поведат Русия и тя ще се върне на цивилизованата страна на света", каза Драшкович.

В Украйна се води война и не е вярно, че става дума за "специална военна операция". "В такъв случай и книгата на Толстой трябва да се казва "Велика специална операция и мир", подчерта той.

"Тревожни са данните, че 80 процента от гражданите на Сърбия са против каквито и да са санкции срещу режима в Кремъл. Това са хора, които подкрепят агресията на Путин срещу Украйна, опаковайки това в историческо богатство и преданост към руския народ", каза Драшкович в предаването 360 градуса.

Той обясни причината за такова становище на сръбските граждани с продължилата с години "пропаганда на КГБ, на сръбско-руската (Служба за държавна сигурност) УДБА, която неуморно повтаряше, че Босна и Херцеговина е фалшива държава, че Косово е фалшива държава, че Черна гора е историческа грешка. Тези хора не са за европеизация на Балканите, те са за путинизация на Балканите", подчерта Драшкович.

"Русия на Владимир Путин има интерес на Балканите постоянно да се подклаждат конфликти, омраза, да се чака удобен момент за някое нещастие тук, за да се закотви тук Русия, предимно при сръбския народ", каза той. Драшкович добави, че най-честият аргумент за заемането на страната на Русия е, че тази страна пази (за Сърбия) Косово и е против косовската независимост.

"Хората в Сърбия са жертва на тези фундаментални неистини, които пропагандата произведе в почти култови национални митове. Неистина е, че Русия пази Косово. Ден след капитулацията в Куманово, с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, с гласа "за" на Русия на Сърбия бе отнет и териториалния интегритет и суверенитета над Косово и тя трябваше да оттегли всичките си символи на власт", припомни Драшкович.

По думите му Путин ще продължи да "защитава" Косово като налага вето на членството му в организациите, докато международната общност не признае независимостта на Донбас, а когато я признае, Русия ще приеме статута на Косово в ООН.

"В тази ситуация самото съобщение за посещение на руския външен министър Сергей Лавров възбуди страстите в Европа и Америка против Сърбия. И още повече ще ги възбуди, ако посещението се състои. Смятам, че Сърбия не бива да се двоуми нито минута. Приказките, че сме неутрални, означават - неутрални сме на страната на агресора, на Путиновия режим, който превръща в Хирошима една страна, членка на ООН", каза Драшкович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай