Сряда,

Лондон нанася тежък удар на "Вагнер"

От: Иван Ангелов -
2276
Лондон нанася тежък удар на "Вагнер"
A
A
A

Британските власти са напът да обявят руската частна военна компания “Вагнер“ за терористична организация, съобщи в. “Таймс“, като се позова на източници от правителството.

Според тях властите от два месеца подготвят правната обосновка за включването на ЧВК "Вагнер" в списъка на терористичните организации, за да "окажат натиск върху Русия". Присъждането на този статут на ЧВК "Вагнер" ще направи криминално престъпление в Обединеното кралство принадлежността към организацията, участието в организираните от нея събития, изразяването на подкрепа за нея или носенето на нейни символи.

Освен това на "Вагнер" могат да бъдат наложени финансови санкции, а на членовете на организацията може да бъде забранено да предявяват искове срещу журналисти и правозащитници в британските съдилища.

През 2021 г. основателят на “Вагнер“ Евгений Пригожин предявява иск пред британския съд срещу Елиът Хигинс, основател на "Белингкат". Компанията "Конкорд", собственост на Пригожин, по-рано заяви, че причината за иска са съобщенията на Хигинс в Tуитър за връзката на Пригожин с ЧВК "Вагнер" и участието му в извършването на престъпления.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com