Лавров със страховита новина, какво следва

Руският външен министър с остро предупреждение

Лавров със страховита новина, какво следва | StandartNews.com

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че географските цели на "специалната военна операция" на Москва в Украйна вече не се ограничават до източния регион Донбас, а включват и други територии, предаде Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости.

Лавров добави, че целите на Русия допълнително ще се разширят, ако Западът доставя оръжия с голям обсег на Киев, предава БНР.

Когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, президентът Владимир Путин отрече да има намерение да окупира украински територии, като каза, че целта е демилитаризация и денацификация на страната – аргумент, отхвърлен от Киев и Запада, според които това е само претекст за война за експанзия в имперски стил.

След като първоначалните опити за превземане на столицата Киев не постигнаха успех, руското министерство на отбраната обяви на 25 март, че първата фаза на операцията е завършена и сега се фокусира върху "постигане на основната цел – освобождаването на Донбас".

Почти четири месеца по-късно руските сили превзеха Луганска област – един от двата региона, съставляващи Донбас, но те остават все още далеч от превземането на цялата Донецка област.

Междувременно обаче са превзети територии извън Донбас, особено в южните Запорожка и Херсонска област, като продължават ракетните атаки по градове в цяла Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай