Четвъртък,

Лавров скръцна със зъби на Запада. Ще има ли война с Европа

От: Агенция Стандарт -
4127
Лавров скръцна със зъби на Запада. Ще има ли война с Европа
A
A
A

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза днес, че страната му не иска война в Европа, но че западните държави много биха желали да видят Русия победена във военната й кампания в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако сте обезпокоени от перспективата за война в Европа, то знайте, че ние изобщо не искаме това", заяви Лавров на пресконференция в столицата на Оман, Мускат, след преговори с оманския си колега Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусайди.

"Обръщам вниманието ви върху факта, че Западът е този, който постоянно и упорито казва, че в тази ситуация е необходимо Русия да бъде победена. Сами си направете съответните изводи", заяви руският външен министър.

"Имаме пълното разбираме как да живеем по-нататък. Главният извод е изобщо да не се осланяме на нашите планове, че Западът е склонен към преговори", каза Лавров и добави: "Един конкретен аспект от тази история е, че властите в Киев не пускат от пристанищата си десетки морски съдове, включително кораби, които трябва да доставят пшеница в различни региони на света, и дори са минирали изходите от тези пристанища, което прави невъзможно извеждането на тези кораби."

"Ако говорим за по-широка, освен чисто хуманитарната роля, която би могла да изиграе ООН, то, за мое огромно съжаление, секретариатът на тази организация, включително нейният генерален секретар (Антониу Гутериш), пропусна възможността да постигне политическо уреждане, след като дълги седем години те изобщо не реагираха на открития, откровен саботаж от властите в Киев на резолюция №2202 на Съвета за сигурност (на ООН), която утвърди Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна", каза руският външен министър.

"Имаме достатъчно купувачи за нашите енергийни ресурси и ще работим с тях. А Западът нека плаща (за енергийни ресурси) много повече, отколкото плащаше на Русия, и нека обяснява на своето население, защо то трябва да обеднява", каза Лавров.

Той заяви, че Русия и Оман ще усъвършенстват договорно-правната рамка помежду си. Двете страни планират да приключат работата по споразумение за безвизов режим.

"Обсъдихме насоките на потенциалната работа, която да ни позволи да развиваме съвместни взаимноизгодни проекти в енергийната сфера, в областта на туризма, транспорта, телекомуникациите и други сфери", каза още руският външен министър след срещата си със своя омански колега.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com