Украйна на нокти. Какъв ултиматум постави Лавров

От началото на инвазията си Русия многократно е заявявала, че цели да прочисти Украйна от "нацисти"

Украйна на нокти. Какъв ултиматум постави Лавров | StandartNews.com

Москва заяви, че ако Западът достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, това ще накара Русия да изтласка нацистите (украинските войски, бел. ред.) още по-далеч от границите си, за да се защити, което по същество може да увеличи възможните териториални загуби на Украйна заради инвазията, предадоха Ройтерс и БТА.

"С колкото по-голям обсег бъдат доставяните оръжейни системи, толкова по-надалеч ще изтласкаме нацистите от линията, от която нататък те представляват заплаха за рускоезичното население и Русия", каза на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

От началото на инвазията си, която нарича "специална военна операция", Русия многократно е заявявала, че цели да прочисти Украйна от "нацисти". Киев и западните му поддръжници определиха тези твърдения като измислица и заявиха, че Украйна се бие за оцеляването си.

САЩ изключиха като възможност изпращането на американски или натовски войски в Украйна, но Вашингтон и Великобритания се съгласиха да доставят на Киев високоточни ракетни комплекси със значително по-голям обсег на действие от предишните, които предоставиха на Украйна.

Вашингтон снабдява Украйна с така наречените ракетни комплекси M142 "Хаймарс" (HIMARS, High Mobility Artillery Rocket Systems), а Лондон ще ѝ осигури системи за залпов огън М270.

В интервю, излъчено вчера, президентът Владимир Путин предупреди Вашингтон, че ако Западът предостави на Киев за тези високоточни ракетни комплекси боеприпаси с по-голям обсег, Русия ще нанесе удари по цели, каквито досега не е атакувала.

Поначало обсегът на даден ракетен комплекс зависи от боеприпасите, с които стреля. Комплексите "Хаймарс" са с максимален обсег от над 300 км, но този на доставяните от САЩ ракети е едва 64 км - или просто два пъти по-голям от този на гаубиците, които са предоставили на Украйна.

Но според военни експерти обсегът на "Хаймарс" е малко по-голям от този на аналогичните руски оръжия, което би позволило на силите на Киев да удрят вражеската артилерия, като останат извън обсега ѝ, отбелязва Франс прес.

Освен това Русия днес предупреди американските новинарски организации, че рискуват да им бъдат отнети акредитациите, ако отношението към руските журналисти в САЩ не се подобри, съобщиха информирани източници.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, някои руски държавни медии бяха възпрепятствани да работят в САЩ и други западни държави чрез отнемане на лицензите им за излъчване и налагане на санкции - стъпки, които според Москва показват незачитане на медийната свобода.

През март руският президент Владимир Путин подписа закон, съгласно който се налага затвор до 15 години за умишлено разпространяване на фалшиви новини за руските военни, което накара някои западни медии да изтеглят своите журналисти от страната.

Московски съд наложи глоба в размер на 20 милиона рубли (325 214 евро) на подкрепяната от САЩ радиостанция "Свободна Европа" заради "фалшиво" съдържание във връзка с руската военна операция в Украйна, съобщи днес агенция "Интерфакс".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви миналата седмица, че ще се свърже с ръководителите на американски медии, за да ги уведоми за налагането на "най-строги мерки" в отговор на "враждебността", с която се сблъскват руските им колеги в САЩ.

На среща днес Захарова изложи трудностите, с които се сблъскват руските журналисти в САЩ, включително с подновяване на визите, с блокирани банкови сметки и предполагаем тормоз от страна на американските разузнавателни служби, съобщават три запознати източника.

Говорителката предупреди медиите, че ако руските журналисти не могат да работят свободно в САЩ, то техните репортери в Русия рискуват да срещат подобни затруднения с визите, медийните акредитации и банковите си сметки.

Тя заяви пред представителите на американските медии, че ако нещата не се променят, американските журналисти ще трябва да напуснат страната. Говорителката добави, че Русия не е искала да се стига до това, но била принудена заради тежкото положение, в което се намират руските журналисти.

Захарова не отговори на писменото искане за коментар относно срещата или за предупреждението към американските медийни организации.

Руската държавна информационна агенция "РИА Новости" съобщи, че на срещата са присъствали представители на "Уолстрийт джърнъл", Си Ен Ен, Асошиейтед прес, Ен Пи Ар и "Алхура Ти Ви".

Говорители на американски медийни организации като Асошиейтед прес, Си Ен Ен, "Вашингтон пост" и "Уолстрийт джърнъл" не са отговорили за момента на искането за коментар във връзка със срещата.

Вашингтон наложи санкции срещу някои руски държавни телевизии, за които твърди, че са разпространявали невярна информация в подкрепа на войната на Русия в Украйна. Руските власти не използват думите "инвазия" и "война".

Руски официални лица, включително външният министър Сергей Лавров и говорителката на външното министерство Мария Захарова, казват, че западните медии представят "извънредно пристрастно" руската "специалната операция" (както Москва определя руските действия в Украйна), пренебрегвайки опасенията на Русия от разширяването на НАТО и предполагаемото преследване на рускоезичните граждани.

Докато някои западни медийни организации напуснаха Русия, други, включително Ройтерс, останаха в страната и продължават да отразяват събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай