Лавров каза какво да направи Зеленски, за да свърши войната

Русия няма изкуствено да коригира срока за приключване на военната специална операция, каза дипломат номер 1

Лавров каза какво да направи Зеленски, за да свърши войната | StandartNews.com

Русия няма изкуствено да коригира срока за приключване на военната специална операция в Украйна до Деня на победата на 9 май. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианската телевизионна компания Mediaset.

"Нашите военни няма да коригират изкуствено действията си към нито една дата, включително Деня на победата, каза Лавров и добави, че темпът на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руските военнослужещи".

Той призна, че "в Съветския съюз е имало традиция - да се прави нещо голямо, силно за някакъв празник"."Ние съсредоточаваме действията си в Украйна изключително върху задачите, които споменах. Те бяха обявени от руския президент Владимир Путин - защита и гарантиране на безопасността на цивилното население, липса на каквито и да било заплахи на територията на Украйна за тях и за руснаците. Федерация, свързана с офанзивни оръжия и нацификация, която Западът активно се опитва да омаловажи", каза Лавров.

Той добави, че руската страна не настоява украинският президент Володимир Зеленски да се предаде, а настоява Зеленски да нареди на украинските "неонацистки батальони" да спрат съпротивата и да освободят всички цивилни.

"Сега Зеленски също може да внесе мир, ако спре да издава престъпни заповеди на своите неонацистки батальони, принуди ги да освободят всички цивилни и да спрат да оказват съпротива", каза той.

Отговаряйки на уточняващ въпрос на журналист дали това означава, че Русия иска президентът Зеленски да се предаде и дали това е условие за мир, Лавров каза: "Ние не изискваме той да се предаде. Ние изискваме той да даде заповед за освобождаване на всички цивилни и да спре съпротивата".

Шефът на руското външно министерство също така увери, че Русия не се опитва да смени властта в Украйна."Нашата цел не включва смяна на режима в Украйна. Това е американски специалитет. Правят го по целия свят", каза Лавров, обяснявайки, че Русия иска "да гарантира сигурността на хората в Източна Украйна, така че да не бъдат застрашени чрез милитаризация или нацификация." 

Източник: news.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай