Кулеба със стратегическо предложение към Зеленски. Ще приеме ли?

Киев ще изпрати официална нота до Израел, в която ще поиска незабавна помощ

Кулеба със стратегическо предложение към Зеленски. Ще приеме ли? | StandartNews.com

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че ще предложи на президента Володимир Зеленски официално да скъса дипломатическите отношения с Техеран на фона на поредицата от руски атаки с дронове, които Киев твърди, че са произведени в Иран, предаде Ройтерс.

Русия вчера изпрати по цели в Украйна десетки дронове-камикадзе, които поразиха енергийна инфраструктура и причиниха смъртта на четирима души в столицата Киев.

Украйна твърди, че атаките са били извършени с иранските дронове "Шахед-136", въпреки че Техеран отрича да е доставял дронове на Русия. Украинският министър на външните работи Кулеба твърди, че в Киев са сигурни, че става въпрос за ирански дронове, а също и че е готов да сподели "един куп доказателства" с европейски сили, които се съмняват в това. "Техеран носи цялата отговорност за разрушаването на отношенията с Украйна", заяви Кулеба на пресконференция. "Ще внеса при президента на Украйна предложение за прекратяване на дипломатическите връзки с Иран", добави той.

Кулеба също така каза, че Киев ще изпрати официална нота до Израел, в която ще поиска незабавна помощ за снабдяване с оръжия за противовъздушна отбрана и съдействие в сектора. Засега няма отговор от страна на Израел на коментарите на украинския външен министър, съобщи БТА.

По-рано днес израелският министър на правосъдието Гидеон Саар заяви в интервю по националното радио: "В нашата подкрепа за Украйна не се включват оръжейни системи и оръжия и тази позиция остава без промяна". Въпреки че Израел осъди руската инвазия в Украйна и предостави хуманитарна помощ на Киев, засега отказват да предостави военна подкрепа, казвайки, че това може да навреди на сътрудничеството с Москва в съседна Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай