Кремъл даде оценка на инспектирането на Запорожката АЕЦ

От "Енергоатом" се усъмниха, че инспекцията ще доведе до разкриване на дейността на руските сили

Кремъл даде оценка на инспектирането на Запорожката АЕЦ | StandartNews.com

Ден след като от Международната агенция за атомна енергия обявиха, че заради обстрел е нарушена "физическата цялост" на контролираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, днес от Кремъл определиха като "много положително" пристигането на инспектори на мястото. Руският посланик в институцията, чието седалище е във Виена, обяви, че двама от инспекторите ще останат за постоянно в Запорожката централа.

Инспекцията доведе до нова вълна от взаимни обвинения между Москва и Киев на фона на продължаващи военни действия в Украйна.

Дългоочакваната инспекция на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата централа в Европа, доведе и до различни коментари и възобновяване на взаимните обвинения от двете страни на огневата линия.Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди, че украинският обстрел срещу централата създава риск от ядрена катастрофа в Европа и обвини Украйна в "ядрен тероризъм". Шойгу отхвърли твърденията на Украйна и Запада, че Русия е разположила тежко въоръжение на територията на Запорожката АЕЦ.От украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" се усъмниха, че инспекцията ще доведе до разкриване на дейността на руските сили в централата и алармираха, че на делегацията не е било разрешено да влезе в кризисния център на централата, където са разположени руските войски.

От "Енергоатом" съобщиха и че Запорожката АЕЦ е включила отново своя Пети реактор. Вчера реакторът беше изключен, след като са сработили системите за безопасност. Посочената причина за това бе повреда в линията на резервното захранване.Част от членовете на делегацията на атомната агенция напуснаха мястото, други обаче останаха. Очаква се по-късно тази вечер ръководителят на институцията Рафаел Гроси да даде пресконференция на летището във Виена с подробности около инспекцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай