Кои важни чуждестранни приятели на Путин се отрекоха от него

Путин повярва на собствената си пропаганда и стана нейна жертва

Кои важни чуждестранни приятели на Путин се отрекоха от него | StandartNews.com

Русия загуби гръмко информационната война. Най-големите съюзници на Путин се обърнаха срещу него, коментира пред бТВ журналистът Петко Георгиев.

Той даде следните примери - Доналд Тръмп само за три дни обърна позицията си на 180 градуса. Милош Земан, президентът на Чехия, един от най-близките съюзници на Путин, излезе от болница и каза „Лудият човек трябва да се изолира“. Виктор Орбан, също верен съюзника на Путин, зае позиция срещу случващото се. Митрополит Онуфрий, който оглавява украинската православна църква под Московската патриаршия, заяви, че войната повтаря греха на Каин, който е убил брат си от завист и тази война "не е оправдана нито от Бога, нито от хората".

Според журналиста Путин повярва на собствената си пропаганда и стана нейна жертва. "Той наистина е вярвал, съдейки по това, което прави, че в Украйна управлява фашистка хунта. Той е вярвал, че ще го посрещнат с хляб и сол, те го посрещнаха с коктейли Молотов", каза Георгиев.

Това е човек, който няма да се поколебае да използва пръв ядрено оръжие, смята Георгиев. Това е заплаха на човек, който усеща безсилието. Путин ще влезе в историята като диктатор с окървавени ръце, а не като обединител на руското, каза публицистът.

Според Георгиев позицията на нашето правителство е правилна по отношение на втвърдяване на тона срещу действията на Владимир Путин, но кабинетът трябва да направи още две конкретни неща. Първото е "или да дисциплинира, или да смени министъра на отбраната".

„Не е нормално пет дни след началото на войната министър от страна членка на НАТО да продължава да мънка и да защитава позицията на Путин затова, което става в Украйна“, категоричен е журналистът.

"Ако в първите 24 часа от началото на войната можеше да става дума за гаф, макар че това е тежък гаф и трябваше да последва извинение и стъпка назад, това че той продължава да защитава тази позиция, вече звучи като политическа поръчка. Това е недопустимо", допълни Георгиев.

Второто, което той очаква от премиера, е - "да намери начин да се срещне с тримата ученици, които бяха арестувани и държани абсолютно противозаконно в полицията затова, че с флумастер бяха изписали върху паметника на Съветската армия "Спасете Украйна". 15-16-годишни деца без право да се обадят на майка си и на баща си, без право да поискат адвокат затова, че са изразили гражданска позиция. Ние имаме нужда от такива деца. Ние нямаме нужда от милиция. И наистина смятам, че ще е важен политически жест властта да намери тези хора и да им поднесе извиненията си. Това е абсолютно недопустимо поведение“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай