Вторник,

Кого покани Зеленски в Киев на 9 май

От: Агенция Стандарт -
1878
Кого покани Зеленски в Киев на 9 май
A
A
A

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е поканил германския канцлер Олаф Шолц и германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да посетят Украйна на 9 май, когато Русия отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война, съобщи БТА.  

Зеленски заяви това във видеоконферентно участие във форум на британския мозъчен тръст "Чатъм хаус".

Представители на западни страни предполагат, че руският президент Владимир Путин може да използва 9 май, за да предприеме действие във връзка с конфликта в Украйна, като например да обяви победа или да ескалира конфликта.  

Германия е част от обединението от западни държави, което подкрепя Украйна, но германският канцлер все още не е посетил Украйна в знак на солидарност, отбелязва АП. Между Шолц и украинското ръководство се появи известно напрежение, след като преди време Киев отказа да покани на посещение германския президент Щайнмайер, когото обвини в проява на твърде благосклонно отношение към Русия по времето, когато той беше външен министър на Германия. Зеленски заяви днес ясно пред "Чатъм хаус", че кани както Шолц, така и Щайнмайер в Украйна.

Зеленски заяви също пред "Чатъм хаус", че все още е готов да преговаря с Русия, но че за тази цел Москва трябва изтегли войските си от Украйна.

"При това положение ще можем да обсъждаме нещата по нормален начин" и Украйна ще може да използва "дипломатически канали", за да си върне територията, каза украинският лидер.

Русия си мисли, че може да избяга от отговорност за извършените от нея военни престъпления, като се осланя на заплахата да използва ядрено оръжие, каза още Зеленски пред британския мозъчен тръст.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com