Вторник,

Кисинджър каза тежката си дума. Кога и кой ще започне войната?

От: Иван Ангелов, сн. архив -
6238
Кисинджър каза тежката си дума. Кога и кой ще започне войната?
A
A
A

САЩ е на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявява в интервю за "Уолстрийт Джърнъл" бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър.

Според Хенри Кисинджър светът е на път да изпадне в опасно неравновесие.

Пред "Уолстрийт Джърнъл" на въпрос дали Съединените щати могат да се справят с враговете Русия и Китай и да ги разединят както по времето на президента Никсън - дипломатът няма прост отговор и казва, че в момента не е възможно Пекин и Москва да бъдат скарани, а единствено може да не се нагнетява напрежение и да се създават възможности.

Кисинджър предизвика критики по-рано тази година, след като заяви, че няма друг избор освен поставените въпроси за сигурността от руския президент Владимир Путин да бъдат разгледани сериозно и, че е било грешка НАТО да даде сигнал на Украйна, че може да се присъедини към алианса. Украйна според Кисинджър е сбор от територии, които руснаците смятат за свои и стабилността ще бъде по-голяма, ако Украйна действа като буфер между Русия и Запада.

Пред "Уолстрийт Джърнъл" Кисинджър казва, че вече е късно и след поведението на Русия Украйна - официално или не - вече трябва да бъде третирана като част от пакта. И все пак дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас, но пък няма отговор как подобно решение се различава от Минските споразумения, които не успяха да решат конфликта.

По въпроса за Тайван Хенри Кисинджър изразява тревога, че Вашингтон и Пекин вървят към криза.

Политиките на двете страни позволиха прогреса на Тайван към автономна демократична територия и това пазеше мира в продължение на 50 години, казва Кисинджър и съветва, че всяка промяна на основната структура в тези отношения е опасна.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com