Кирил Петков: Приоритет е извеждането на българите от Украйна

Българските граждани ще получават своевременна информация за действията на институциите

Кирил Петков: Приоритет е извеждането на българите от Украйна | StandartNews.com

Най-важният ни приоритет е извеждането на българите от Украйна, заяви премиерът Кирил Петков след свикания спешен съвет по сигурността при държавния глава Румен Радев, на който беше обсъдена ситуацията в Украйна.

Министър-председателят увери, че ще бъде създадена специална организация между министерствата на транспорта и туризма, за да бъдат евакуирани нашите сънародници, които са заявили желание за това. На този етап те са около четири хиляди души, обясни Петков.

„Едновременно с това работим с МВР и ДАНС, за да организираме бързото обработване на данните на тези хора, така че да можем да ги приемем“, коментира той. Петков обяви, че страната ни се готви с различни планове и за реакция на евентуална енергийна криза.

„Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори с един глас с Европейския съюз и НАТО“, заяви премиерът. Петков допълни, че в 20:00 часа днес ще бъде в Брюксел, както и че българските граждани ще получават своевременна информация за действията на институциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай