Неделя,

Какво става с украинското зърно? Говори ООН

От: Стандарт -
640
Какво става с украинското зърно? Говори ООН
A
A
A

ООН предупреди, че войната в Украйна има сериозни последици върху капацитета й да доставя спешно нужната хранителна помощ на държави по целия свят, тъй като голяма част от нея е блокирана на украински пристанища, предаде ДПА.

"Понастоящем около 4,5 милиона тона зърно са блокирани в украински пристанища и на кораби и не могат да бъдат използвани", каза директорът на Световната продоволствена програма (СПП/WFP) в Германия Мартин Фрик.

Износът на зърно е изключително труден, тъй като украинските пристанища и морските пътища към страната са недостъпни заради руската инвазия, посочи представителят на специализираната агенция на ООН за борба с глада в света, предава БТА.

Преди началото на войната Украйна беше един от водещите производители на пшеница, както и голям производител на царевица.

"Много държави са зависими от евтината пшеница от Украйна. Зърното е от ключово значение за продоволствената помощ в световен мащаб. "Светът спешно се нуждае от украинските храни", подчерта Фрик.

Той добави, че СПП до момента е осигурила храна на около 2,5 милиона украинци - повечето в самата Украйна и няколкостотин хиляди в Молдова.

"Храната трябва да достигне до хванатите в капан и страдащи хора в Украйна, но също така трябва да излезе от региона и да достигне до останалия свят, за да облекчи глобалната продоволствена криза", изтъкна Фрик.

"СПП се нуждае от хуманитарен достъп, както до хората, така и до пристанищата, така че износът на храни да бъде възобновен", каза Фрик и каза, че "гладът не трябва да бъде оръжие".


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com