Какво се разбраха Г-7 и Зеленски за руския петрол

Джо Байдън и лидерите на останалите държави разговаряха днес с видеоконферентна връзка и с украинския президент

Какво се разбраха Г-7 и Зеленски за руския петрол | StandartNews.com

Страните от Групата на седемте (Г-7) се ангажираха да забранят или постепенно да прекратят вноса на руски петрол, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

"Поемаме ангажимент за постепенно премахване на зависимостта ни от руската енергия, включително чрез постепенно прекратяване или забрана на вноса на руски петрол. Ще гарантираме, че ще направим това своевременно и организирано", заявиха лидерите на Г-7 в съвместно изявление. "Ще работим заедно и с нашите партньори, за да осигурим стабилни и устойчиви световни енергийни доставки и достъпни цени за потребителите."

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на останалите държави от Г-7 разговаряха днес с видеоконферентна връзка и с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят войната, подкрепата за Украйна и допълнителни мерки срещу Москва, включително в областта на енергетиката. От Киев се включи канадският премиер Джъстин Трюдо, който бе на посещение при украинския лидер.

Разговорът им продължи малко повече от час. В документа не се посочват конкретни времеви рамки, нито коя държава какъв ангажимент е поела, отбеляза "Франс прес".

Това е най-новият ход на Запада за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин заради нахлуването на страната му в Украйна и смъртоносните последици от войната.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества края на Втората световна война. Третата среща за годината на 7-те най-развити икономики в света се състоя ден преди военния парад, с който Русия отбелязва годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай