Какво прави Путин с войниците си на фронта? Говори бивш министър

НАТО трябва да се защити, никой не знае къде ще стигнат апетитите на руския президент

Какво прави Путин с войниците си на фронта? Говори бивш министър | StandartNews.com

Митът за непобедимата руска Червена армия вече е развенчан, заяви в интервю за БНР бившият служебен министър на отбраната и номиниран за посланик на страната България в НАТО Георги Панайотов.

„Президентът Путин няма печеливш ход. Русия изгуби тази война. Каквото и да се случи оттук нататък, тя ще бъде в по-слаби позиции, отколкото преди началото на войната. Тъй като те не знаят в момента какво да правят, ще правят това, което знаят. А те знаят да водят война. Да стрелят, да хвърлят ракети, да пращат войниците си като пушечно месо на фронта. Те ще продължат това да правят, докато не бъдат спрени и докато не се изтощят те самите“, коментира той.

„Когато се водят бойни действия, когато бушува кървава, разрушителна, опустошителна война, НАТО в тази ситуация трябва да вземе мерки, за да се защити. Защото никой не знае къде ще стигнат апетитите на руския президент. В момента той е в Украйна, може да продължи на запад. Не можем да стоим безучастно и да гледаме. Трябва да вземем мерки за нашата защита, така че в Кремъл да знаят, че сме готови, ако решат да продължат на запад, че ще се противопоставим“, посочи Панайотов.

„Войски и въоръжения, противоракетни системи, противовъздушна отбрана, всичко. Да покажем, че сме готови“, допълни той относно заявеното подсилване на източния фланг на НАТО.

Много държави членки на НАТО, с малки изключения, предоставят на Украйна оръжие, уточни бившият министър. „Няма как да се затвори небето“, припомни той.

Панайотов обяви, че трябва да се направи военно-политическа оценка на ситуацията в региона и на рисковете от войната в Украйна за нас. „И въз основа на тази оценка, която трябва да е много прецизна, трябва да се вземе решение какво да се прави“, каза той.

В момента ремонт на МиГ-овете е немислим. Трябва може би да се помисли за политическо решение дали самолетите да бъдат предоставени на друга държава за поддръжка и ремонт, отбеляза Георги Панайотов пред БНР.

Третият вариант според него е по най-бързия начин да се проведат преговори със съюзници, които да ни предоставят втора ръка F-16, които ние ускорено да усвоим чрез обучение на пилоти и изграждане на инфраструктура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай