Кадиров изненада с уникално предложение

Близкият съюзник на Путин се аргументира с продължаващата война в Украйна

Кадиров изненада с уникално предложение | StandartNews.com

Президентските избори в Русия, които трябва да бъдат произведени през март догодина, да бъдат отложени или да няма друг кандидат освен президента Владимир Путин. Това предложи чеченският лидер Рамзан Кадиров предаде Ройтерс.

Близкият съюзник на Путин се аргументира с продължаващата война в Украйна.

Руският президент, който вчера навърши 71 години, каза, че няма да обяви дали ще се кандидатира за нов мандат, преди парламентът да свика изборите - нещо, което по закон трябва да стане през декември.

Путин, който на практика управлява Русия от повече от две десетилетия и не допуска каквато и да било значима опозиция, би спечелил следващите избори почти със сигурност. Мнозина очакват руският президент да удължи престоя си в Кремъл до 2030 г., отбелязва Ройтерс.

Кадиров лансира своята идея пред 25 хиляди души, събрали се на митинг в центъра на чеченската столица Грозни, за да отбележат рождения ден на Путин.

"Предлагам сега, докато "специалната военна операция" (в Украйна) продължава, да решим с единодушие да имаме един кандидат на изборите - Владимир Владимирович Путин. Или временно да отложим изборите, защото никой друг не може да защитава нашата страна днес", заяви Кадиров.

Ройтерс обаче отбелязва, че пълномащабната инвазия в Украйна се е превърнала в най-голямото предизвикателство пред Путин от идването му на власт преди повече от две десетилетия. Руският президент не успя да подчини бързо съседната страна, нито да предотврати сближаването й със Запада, освен това той контролира под една пета от територията на Украйна, фронтовите линии са статични, военните разходи са големи, а стотици хиляди руски войници се сражават по заповед, а не доброволно, обобщава агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай