Извадиха ужасяваща статистика за войната в Украйна

Записана е в публикуваните в интернет предполагаеми американски поверителни документи

Извадиха ужасяваща статистика за войната в Украйна | StandartNews.com

До 354 хиляди руски и украински войници са загинали или са били ранени от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари миналата година.

Това е записано в публикуваните в интернет предполагаеми американски поверителни документи. Според тях Съединените щати очакват конфликтът да не приключи тази година, предаде Ройтерс.

Документите приличат на тайна американска оценка на хода на войната и съдържат също разузнавателни данни за съюзници. Ако тяхната достоверност бъде доказана, те предлагат рядка възможност да се разбере какво смятат във Вашингтон за най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път автентичността на документите, и припомня, че тя е била поставена под въпрос от някои държави, включително Украйна и Русия. Представители на администрацията на американския президент Джо Байдън заявиха, че съдържанието на някои от изтеклите документи, както изглежда, е било променено.

Според оценка от 23 февруари Русия вероятно няма да успее да превземе Донбас и конфликтът ще остане в задънена улица тази година. Руската "кампания на изтощение" е намалила нейната човешки ресурс и запаси от боеприпаси до равнища, при които е възможно, освен ако не се стигне до неочаквано възстановяване, военните части на страната да бъдат изтощени и тя да не успее да постигне целите си. В резултат войната ще се проточи и след 2023 г., пише в оценката.

По данни на американското военно разузнаване руските загуби са между 189 500 и 223 000 души. От тях убитите в бойни действия са 35-43 хиляди, а ранените - 154-180 хиляди.

Що се отнася до Украйна, нейните загуби възлизат на общо 124 500-131 000 човека. Между 15 500 и 17 500 от тях са били убити в бойни действия, а от 109 000 до 113 500 са ранените.

Тези числа са около 10 пъти по-големи от военните загуби, признати официално и от двете страни в конфликта. Никоя от тях не дава актуални данни за своите жертви, отбелязва Ройтерс.

Документите показват, че Русия е понесла по-големи загуби в някои видове военна техника, а Украйна е запазила повече танкове и БТР-и на театъра на бойните действия.

Според американската Агенция за военно разузнаване Русия е загубила 2048 танка и 3900 БТР-а, докато Украйна е изгубила 468 танка и 1020 БТР-а.

Русия разполага с надмощие над Украйна в бойните самолети и противовъздушната отбрана, според изтеклите документи.

Ройтерс не разполага с възможност да провери тези данни, които се различават от официалната информация, изнесена от Русия.

Американските документи показват също безпокойството на Вашингтон от украинските удари навътре в руска територия и дори потенциално срещу Москва, поради отражението, което биха имали подобни атаки върху позицията на Китай към конфликта, посочва Ройтерс.

"Китай би отговорил по-твърдо и е много вероятно да увеличи мащаба и обхвата на материалите, с които е склонен да снабди Русия, ако Украйна нанесе удар срещу обект със стратегическо значение или срещу високопоставени руски служители", е оценката на американското разузнаване, според изтеклите документи.

Ройтерс прегледа повече от 50 от тези документи, с гриф "Секретно" и "Строго секретно", които първоначално се появиха в социалните мрежи през март и предполагаемо разкриват подробности за военните способности на украинските сили и информация за американски съюзници като Израел, Южна Корея и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай