Използваният Абрамович

Отрова или противоотрова чака олигарха заради преговорите между Русия и Украйна

Използваният Абрамович | StandartNews.com
  • Отрова или противоотрова чака олигарха заради преговорите между Русия и Украйна
  • Влезе в нова роля: Играе го доброто ченге в тандема с руския президент, твърдят анализатори

 

Европа го санкционира тежко за връзките му с Владимир Путин, но Вашингтон се съобрази с призивите на украинския президент Володимир Зеленски и не посегна на него. Фенове на Челси го боготворят, поддръжниците на Украйна го мразят. Но така или иначе, Роман Абрамович е в центъра на прожекторите, особено откакто започна войната. Докато американци и британци наддават за Челси, той загърби феновете, футболистите и Острова. Двете му яхти акостираха преди седмица в турските курорти Мармарис и Бодрум.

Всички зачакаха дали ще бъде новият благодетел на изпадналия в дъното на турската футболна класация Гьозтепе. Но вместо в Измир, той се появи в Истанбул. И то не в ложата на любимия на Ердоган - истанбул Башакшехир, а в двореца Долмабахче и то по време на най-очаквания геополитически кръг от преговори между Русия и Украйна. И макар да седеше встрани от горещата маса, световните медии отделиха на мълчаливия олигарх със синия костюм повече кадри отколкото на руската и украинска делегация.

Гледа, слуша и предава

След многобройните въпроси какво прави там 55- годишният Абрамович, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, че той призна има роля в мирните преговори със съгласието и на двете страни. Въпреки това уточни, че бизнесменът не е официален член на руската делегация, ръководена от президентския помощник Владимир Медински.

Посланикът на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко пък обяви пред Би Би Си, че "няма представа какво твърди или прави г-н Абрамович" на разговорите.

Неизвестността защо е бил на първия ред само добави интрига към преговорите, за които се спори дали са постигнали първия значителен напредък от началото на войната.

Но фактите са си факти. Още в началото на войната, украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че няколко руски бизнесмени, сред които и Абрамович, са предложили помощ на Украйна. Затова и той е поискал лично от американския си колега Джо Байдън да не санкционира милиардера - за да  може да изиграе роля в преговорите за мир.В крайна сметка Абрамович излезе от списъка на санкционираните от Вашингтон руски олигарси, но попадна с трясък в тези на Европейския съюз и на Великобритания, което

го принуди да обяви за продажба Челси

Олигархът не изневери на мълчанието си и не коментира като какъв присъства на преговорите. Но остави впечатлението, че се опитва да се представи като сериозен и доверен посредник между Киев и Москва.

Твърди се, че се е сближил с важен член на преговорния екип на Украйна - Рустем Умеров, който е директен проводник за новини към президента Зеленски. Умеров вярва, че Абрамович желае да бъде сложен край на войната. Британският в. "Сънди таймс" пък твърди, че при едно отскачане до Москва е предал на Путин писмо, написано на ръка от Зеленски, описващо неговите условия за споразумение.

Зачервени и сълзящи очи

Появата му в двореца в Истанбул идва само дни след като в. "Уолстрийт джърнъл", подхранен с информация от разследващото издание Bellingcat, написа, че Абрамович и двама украински преговарящи са имали симптоми на отравяне. След заседание в украинската столица в началото на март тримата имали зачервени и сълзящи очи, както и белеща се кожа на лицето и ръцете. Според вестника, заподозрени са привърженици на твърдата линия в Москва, които искат да саботират преговорите. Близки до Абрамович обаче казват, че той не е така сигурен за посоката, от която идва опасността.

Вашингтон даде сигнал, че не вярват на версията за отровата. Американските разузнавателни служби предполагат, че е нещо от храната. Засега е ясно, че са яли шоколад по време на преговорите, продължили до 22 часа вечерта, а през нощта мъжете се почувствали зле.Песков, както обикновено беше достатъчно уклончив и отново хвърли вината върху "информационната война".

Това обаче се разминава с коментарите на очевидци, които твърдят, че симптомите са били толкова сериозни, че

Абрамович дори попитал лекаря: "Умирам ли?".

Как Роман Абрамович може да повлияе на преговорите? Източници, близки до Володимир Зеленски и делегацията му на мирните преговори, твърдят пред украински вестник, че Абрамович е в ролята на неутрален медиатор и водещата му роля е "да предаде позицията ни на техния началник на човешки език".

Вестник "Гърдиън" цитира Александър Роднянски, икономически съветник на Зеленски, според когото Роман Абрамович е привлечен като посредник от баща му - Александър Роднянски-старши - украински филмов продуцент, който познава добре милиардера.

В Киев на Абрамович гледат най-малкото като на сериозен събеседник, в когото Путин явно се вслушва.

Официалният екип на Русия за преговорите с Украйна се състои предимно от второразрядни служители, които едва ли имат необходимото влияние, така че Владимир Путин може би е избрал Абрамович като по-сериозен пратеник при украинците, предполага "Гардиън".

Путин търси скрити канали за връзка

на откритите не вярва. Всичко трябва да е поне малко конспиративно, коментира ветеранът в руската журналистика Евгения Албац.

Московски източници разкриват, че Абрамович е имал две лични срещи със Зеленски в Киев през последния месец, едната дори след инцидента с "отравянето". Фактът, че се върнал отново в Киев показва, че или мисията е прекалено важна, или че е достатъчно упорит.

Зеленски обаче не казва и дума за посещенията на Абрамович в Киев, както и за предполагаеми срещи с олигарха.

В същото време някои наблюдатели виждат в намесата на Абрамович най-вече лични интереси и желание да избегнат унищожителните западни санкции.

Има и много скептици относно "прераждането" на Абрамович в миротворец, отбелязва "Гардиън".

"Как може да са забравили кой е той? Той е един от най-големите поддръжници на режима на Путин", казва Мария Певчих, близка сътрудничка на опозиционния лидер Алексей Навални и активист на неговата разследваща Фондация за борба с корупцията. Тя е убедена, че всичко е изцяло съгласувано с Кремъл. Ако си бил марионетка на Путин в продължение на 22 години, не се превръщаш изведнъж в немирник, категорична е Певчих.

Това обаче не изключва варианта и Москва, и Западът (вероятно в полза на Киев) да използват Абрамович. Той не е официален представител на Русия, има повече свобода на действие за постигане на компромис, смята родената в Москва Ксения Светлова, израелски политически анализатор.

По думите й това е старата игра на доброто ченге, лошото ченге. Абрамович е добрият, той е другата ръка на Кремъл - не официалната, а по-деликатната и щедрата. Ако това е вярно, пробивът, който ще направи му донесе повече слава отколкото и на най-големите голмайстори в Челси. Но ако играта загрубее, може да има нови срещи с докторите...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай