И Гутериш в Украйна. Засича ли се с Петков?

Ръководителят на ООН се опитва да бъде последник за мир

И Гутериш в Украйна. Засича ли се с Петков? | StandartNews.com

И генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е на посещение в Украйна. В същото време там е и представителната група на управляващата коалиция у нас, начело с премиера Кирил Петков. Няма информация дали Петков и Гутериш ще се срещнат при украинския президент Володимир Зеленски.

Гутериш Бородянка край Киев, където войските на Москва са обвинявани в убийства на цивилни по време на окупацията си. Той определи войната като "зло" и абсурд по време  на посещението си в

"Представям си моето семейство в една от тези къщи, които сега са разрушени и мрачни. Виждам внучките си да бягат в паника. Войната е абсурд в 21-ви век. Войната е зло. Няма начин една война да бъде приемлива през 21-ви век", заяви Гутериш.

Ръководителят на Организацията на обединените нации се очаква да посеви и град Буча преди разговорите с президента на Украйна Володимир Зеленски.

В Бородянка Гутериш беше придружен от местни военни и цивилни губернатори, които показаха на ръководителя на ООН жилищни сгради, разрушени при руските атаки.

Посещението му в Украйна е свързано с разговорите в Москва с руския президент Владимир Путин, чиито войски през последните дни навлязоха по-дълбоко в източната част на Донбас. Гутериш се опитва да бъде посредник за мир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай