Гърми скандал с украинското зърно. Турция арестува руски кораб

Чавушоглу със специално изявление

Гърми скандал с украинското зърно. Турция арестува руски кораб | StandartNews.com

Турските митници са задържали руски кораб с украинско зърно, съобщи украинският посланик в Турция Васил Боднар.

"Оказваме пълно съдействие. Сега корабът е на входа на пристанището и е задържан от турските митничари", каза Боднар, съобщава УНИАН.

Решението за по-нататъшната съдба на кораба ще бъде взето от турските следователи на среща, насрочена за понеделник.

Ройтерс съобщи в събота, че украинската страна е поискала от Турция да задържи и арестува сухотоварния кораб "Жибек Жоли", който плава под руски флаг, а на борда му, според Киев, има зърно, изнесено от окупирания от Русия Бердянск.

По данни на службата за морски трафик от 1 юли корабът за сухи товари "Жибек Жоли", е на котва в близост до турското пристанище Карасу.

Турската страна не коментира задържането му.

Украйна обвинява Русия и за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.

Турция вече заяви, че ще се противопостави на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други стоки и да ги продава нелегитимно на международните пазари.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърдения, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да позволи такова зърно да бъде докарано в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай