Голяма новина от Германия, Шолц даде зелена светлина

Шолц каза, че Германия "действа в тясно сътрудничество" със съюзниците си

Голяма новина от Германия, Шолц даде зелена светлина | StandartNews.com

След седмици на колебание, посрещнато с нарастващо нетърпение сред съюзниците на Германия, канцлерът Олаф Шолц днес съобщи, че неговото правителство ще предостави на Украйна бойни танкове "Леопард 2" и ще одобри исканията на други страни да направят същото, предаде Асошиейтед прес.

В изявление германското правителство посочи, че първоначално то ще предостави на Украйна една рота танкове "Леопард 2А6", състояща се от 14 танка, от собствените си военни запаси. Целта е Германия и нейните съюзници да снабдят Украйна с общо два батальона или 88 танка.

Шолц каза, че Германия "действа в тясно сътрудничество" със съюзниците си.

Дългоочакваното решение дойде след като американски официални представители съобщиха, че е било постигнато предварително съгласие за САЩ да изпратят танкове "М1 Ейбрамс", за да помогнат на Киев да отблъсне руските сили, окопали се на изток, почти една година след началото на войната.

Шолц настояваше, че всяка стъпка за предоставяне на мощните танкове "Леопард 2" на Украйна трябва да бъде направена в тясна координация със съюзниците на Германия, главно със САЩ. Стигайки до съгласието на Вашингтон да се ангажира с някои от собствените си танкове, Берлин се надява рискът от евентуални ответни стъпки от страна на Русия да се разпредели между съюзниците.

Според ръководителя на Федералната академия за политика на сигурност на германските военни Екехард Брозе ангажирането на САЩ с решението е от ключово значение, за да се избегне това Европа да се изправи сама пред въоръжената с ядрени оръжия Русия.

Но Брозе посочи също и по-дълбокото историческо значение на това решение.

"Германски танкове още веднъж ще се изправят срещу руски танкове в Украйна", каза той и добави, че това "не е лесно решение" за Германия, която се отнася сериозно към своята отговорност за ужасите на Втората световна война.

"И все пак това е правилното решение", каза Брозе, като изтъкна аргумента, че зависи от западните демокрации как да помогнат на Украйна да спре военната кампания на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи намеренията на Германия и САЩ във връзка с танковете като "доста катастрофален план".

"Убеден съм, че много експерти осъзнават абсурдността на тази идея", каза Песков днес пред журналисти.

"Просто заради технологичните аспекти това е доста катастрофален план. Главното е, че това е напълно явно надценяване какви потенциални възможности (доставката на танкове) би добавила към въоръжените сили на Украйна. Това е още една заблуда, и то доста дълбока", каза говорителят на Кремъл.

Песков предрече, че "тези танкове ще изгорят също като всички други останали. С изключение на това, че те са доста скъпи и това ще легне върху раменете на европейските данъкоплатци", добави той.

Натискът върху Шолц се засили тази седмица, след като Полша официално поиска от Германия да одобри изпращането на танкове "Леопард 2" от полските запаси в Украйна.

Други европейски страни също изразиха готовност да се разделят със собствените си бойни танкове като част от по-широка коалиция.

Германското седмично сп. "Шпигел" съобщи, че Берлин първоначално ще одобри доставката на една танкова рота, състояща се от 14 танка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай